La Reşiţa se pregătesc Zilele Palatului Cultural

Festivalul organizat de Asociaţia Culturală Reşiţa Română îşi propune să aducă pe scena Palatului Cultural coruri din ţară şi din străinătate, pentru a reînvia o veche tradiţie a municipiului: muzica corală. Evenimentul este programat pentru perioada 21-23 septembrie, iar contractul de finanţare a fost deja semnat.

Palatul Cultural din Reşiţa este un spaţiu încărcat de istorie, care din 1930 a găzduit spectacole corale, de teatru sau dans, concerte de fanfară şi chiar nunţi. Aproape la fel de veche precum palatul este şi Asociaţia Culturală Reşiţa Română, înfiinţată în 1932 sub denumirea de Asociaţia Plugarilor din Reşiţa Română, compusă astăzi din nepoţii celor care au pus umărul la construirea clădirii. La iniţiativa acestora, va fi organizat în perioada 21-23 septembrie un festival care îşi propune să le mai deschidă reşiţenilor apetitul pentru manifestări culturale.

Potrivit organizatorilor, Zilele Palatului Cultural Reşiţa va fi un eveniment muzical-coral de amploare şi înaltă ţinută, la care vor participa coruri naţionale şi internaţionale. „Momentan suntem în faza de organizare, urmează să stabilim invitaţii şi programul complet. Se doreşte a fi o manifestare mai amplă, care sperăm să fie onorată cu prezenţa de participanţi din ţară, dar şi din Serbia, Ungaria sau Republica Moldova. Reşiţa a avut o tradiţie foarte mare în coruri, acesta fiind şi motivul care ne-a determinat să facem acest festival”, a declarat Nicolae Plujar, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română.

Costurile aproximative ale evenimentului se ridică la 50.000 de lei, dintre care 20.000 vor fi asiguraţi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Târgul meşteşugarilor pe ritmuri de fanfară

Tot în cadrul Zilelor Palatului Cultural va fi organizat şi un festival al meşterilor populari. Aceştia vor fi invitaţi să-şi expună produsele tradiţionale în Parcul Cărăşana, pentru a fi admirate şi cumpărate de reşiţeni. „În timpul zilei va fi deschis târgul meşteşugarilor, vom avea o fanfară care va cânta în parc, iar seara vor fi programate spectacolele corale. Intenţionăm ca în ultima zi a festivalului să organizăm un concert de amploare în Piaţa 1 Decembrie 1918 şi sperăm ca timpul să fie favorabil”, a mai spus Nicolae Plujar.

Comments

 1. Iliasa ioan says:

  Este o ruşine că acest impostor fără scrupule a ajuns să conducă această asociaţie, după ce împreună cu o intrigantă prefăcută, un falsificator tupeist şi o profesoară pensionară inconştientă l-au îndepărtat (prin metode gen Alba-Neagra) pe dr. Petru Iliasă de la conducerea Asociaţiei Culturale Reşiţa Româna. Acum, cu susţinerea dl. Vlădulescu, vor să profite de pe urma acestei asociaţii. Dar pentru asta au nevoie de „proiecte culturale măreţe” (pe care, oricum, singuri n-ar fi fost capabili nici măcar să le iniţieze) şi să-i îndepărteze pe oamenii cinstiţi, care ştiu, au făcut si vor sa facă cu adevărat ceva pentru Asociaţie. Din acest motiv nu a fost invitată tocmai „Prisma” (adică, eu) la conferinţa de presa, ziarul în care au apărut (am scris) cele mai multe, ample şi pertinente materiale referitoare la Asociaţia Culturală Reşiţa Româna şi Palatul Cultural. De asemenea, ar fi văzut toată lumea, că de fapt cei care au susţinut conferinţa de presă nu sunt în stare să lege două propoziţii legate de asociaţie şi tradiţiile locale, nefăcând altceva decât să repete ce am spus eu sau să mintă atunci când nu le convine o anumită parte.
  Oare dl. preşedinte al Consiliului Judeţean chiar nu ştie ce fel de persoane susţine prin implicarea în acest proiect? Consilierii judeţeni, oamenii de cultură nu au curajul, de atâta timp, să se intereseze de ceea ce se întâmplă la Palatul Cultural? Mai sunt două asociaţii importante….
  Oare nu mai există nici un pic de respect faţă de tradiţie, onoare, cinste, adevăr? Există doar interes şi frică?
  Eu îmi asum vorbele şi faptele mele şi îi consider răspunzători şi pe cei care sunt implicaţi în „activitatea” asociaţiei, de tot ce se va întâmpla. S-a mers prea departe cu neruşinarea şi ameninţările directe (fizice) la adresa mea, iar astfel de oameni vor continua să ameninţe (sau chiar mai mult), să mintă, să falsifice, să înşele, pentru că se simt protejaţi de la cel mai înalt nivel de la Consiliul Judeţean (aşa cum le place să spună) şi de tăcerea celor din jur.
  Celor interesaţi le recomand pagina de internet (încă în lucru): http://www.resita-romana.ro şi le stau la dispoziţie cu orice fel de lămuriri.
  Iliasă Ioan