FOTO/VIDEO: La prima strigare, puhoaiele au lăsat în județ pagube de peste 1.000.000 de lei!

Inundațiile de săptămâna trecută au lăsat în urmă zeci de gospodării, drumuri județene și culturi agricole băltind în apa de ploaie. Bilanțul estimativ al autorităților competente este de speriat. Pagubele create de inundații se ridică la sute de mii de lei.

Imediat după ce ploile s-au oprit, autoritățile locale au sărit în cizme și au început să analizeze dezastrul lăsat în urmă de potopul din ultimele zile. Zeci de case au fost înghițite de ape, iar culturile oamenilor au fost făcute una cu pământul.

Primele estimări nu sunt tocmai îmbucurătoare. Bilanțul inițial al pagubelor în localitățile Grădinari și Ticvaniul Mare depășește suma de un milion de lei.

VEZI AICI imagini cu puhoiul de apă din Greoni!

În localitatea cărășeană Ticvaniul Mare, acolo unde apele curgeau în valuri pe străzi, evaluările inițiale fac referire atât la case, cât și la drumuri comunale și culturi afectate aproape în totalitate. Valoarea pagubelor se ridică, din primele estimări, până la 755 de mii de lei.

„Am o primă estimare, dar până nu vine o comisie de specialiști nu putem vorbi despre o sumă exactă. După o primă estimare este vorba atât despre case, cât și despre drumuri comunale și culturi distruse. Din ce am analizat noi, am ajuns la o sumă de 755 de mii. Am trimis situația și la Prefectură și sper să se formeze la nivel județean o comisie pentru a evalua cât mai corect pagubele lăsate de inundații”, a explicat Aurel Jivan, primarul localității Ticvaniul Mare.

În comuna Grădinari situația este și mai alarmantă. Numai în localitatea Greoni, primele estimări fac referire la un număr de opt case, cu tot cu grădini și anexe distruse de ape. Problemele cele mai mari s-au înregistrat însă la Grădinari, acolo unde 77 de locuințe au fost măturate de viitură, dintre ele 49 fiind avariate în totalitate, pe când 21 doar în partea grădinii.

Cu toate acestea, autoritățile locale nu au reușit să analizeze aici și pagubele produse pe culturile agricole din cauza apei care încă nu s-a retras. Astfel, sumele estimative se ridică la puțin peste 350 de mii de lei.

„Am trimis situația la Prefectură. Suma pe care am estimat-o noi până în momentul de față este de 350 de mii de lei, dar aici intră doar imobilele distruse. Nu am apucat să analizăm și pagubele de pe terenurile agricole sau de pe drumurile comunale. Nu știu dacă ne încadrăm în această sumă. Numai la Căminul Cultural ne trebuie aproape o sută de mii de lei”, a explicat Ovidiu Filca, viceprimarul comunei Grădinari.

VEZI AICI imagini cu puhoiul de apă din Greoni!

Și cei de la drumuri au un bilanț nu tocmai îmbucurător. Cu toate acestea, nici aici nu se poate vorbi despre date exacte, întrucât este nevoie de o comisie de specialiști care să evalueze pagubele produse de ape.

„Referitor la inundații, urmează a se stabili o comisie de evaluare a pagubelor din județ”, a declarat Marius Andrițoi, directorul executiv adjunct al DADPP Caraș-Severin. Drumurile afectate de ploi, la prima strigare, pe porțiuni, sunt: DJ 581, Reșița-Grădinari, dar și DJ 572, Surducu Mare-Brezon-Forotic. Deocamdată însă, încă se inventariază pagubele.

VEZI AICI primele imagini cu puhoiul de apă de la Cârnecea!