La pas spre spectacolul din Munții Cernei

Aflați în sud-vestul Munților Retezat-Godeanu, Munții Cernei sunt compuși din două culmi principale – Culmea Vlascu și Cornereva. Peisajul spectaculos pe care îl oferă cu măiestrie este rupt din basme. Însă ceea ce ascund acești munți este prea puțin cunoscut.

Spectacolul picăturilor de ploaie care cad de la o înălțime de 40 de metri este unic în România. Acest dans poate fi admirat la cascada Vânturătoarea din județul Caraș-Severin. Traseul spre cascadă pornește de lângă lacul Prisaca în apropierea orașului Băile Herculane. Timpul estimat este de o oră, iar traseul nu este unul tocmai ușor, acesta începând cu un urcuș abrupt prin pădure, iar de la jumătatea acestuia devine mai domol, continuând în serpentine largi. După o altă jumătate de oră de mers se poate vedea mândra cascadă cu frumoasele priveliști ale munților Cernei și Mehedinți.

Cascada Vânturătoarea se află la 1.000 de metri altitudine și se poate vedea pe partea dreaptă a Cernei și oferă vizitatorilor două imagini spectaculoase – vara, multiplele curcubee încântă privirea turiștilor, iar iarna, în locul în care cade apa se formează un bloc de gheață, asemenea unui cilindru sau bazin de gheață care înghite cascada.

Până și cei pasionați de escaladare sunt bine-veniți în zonă. Aceștia pot urma diferite trasee de cățărat pe peretele stâncos. Iar escaladarea până deasupra cascadei este posibilă în cazul în care fluxul de apă nu este ridicat. Iubitorii de munte, aer curat și drumeții sunt așteptați să se joace și „de-a v-ați ascunselea” după perdeaua cascadei.

O astfel de plimbare montană cu siguranță nu este una ușor de realizat, însă este una dintre cele mai spectaculoase priveliști de care fiecare turist se poate bucura și îndrăgosti iremediabil.

Autor: Iulia Vlad

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/