Poetul național Mihai Eminescu va fi omagiat azi, 15 ianuarie, la Oravița, acolo unde marele poet a ajuns ca sufleur cu trupa de teatru a lui Pascaly, în anul 1868.
Pentru organizarea acestei acțiuni și-au dat mâna Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu Consiliului Judeţean Caraş-Severin, alături de Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș – Severin, Primăria şi Consiliul Local Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Asociația „Sf. Ecaterina” și Protopopiatul Reșița.
Dedicat Zilei Naţionale a Culturii Române, evenimentul va debuta la ora 11, cu oficierea slujbei de Te Deum la statuia poetului național Mihai Eminescu. Cu începere de la ora 11.30, la Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, dr. fil. Liubița Raichici, director al Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, va susține o conferință cu titlul „Coroană și rădăcini – despre importanța actului cultural contemporan în păstrarea identității naționale”. Cum 2018 este anul în care se sărbătoresc 100 de ani de la realizarea Marii Uniri, dr. Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, va susține comunicarea „Anul centenarului. Rolul județului Caraș-Severin”.
Elevii clasei a V-a a Liceului Teoretic „General Dragalina” Oravița, sub coordonarea prof. Cornelia Edițoiu, vor participa la un concurs de recitare de poezii eminesciene și vor interpreta sceneta „La cenaclu”. Poetul național Mihai Eminescu va fi omagiat print-un recital susținut de toți poeții participanți, iar elevii clasei a XII-a a Liceului Teoretic „General Dragalina” Oravița vor interpreta lucrarea intitulată „Doină”.
„Nu putea să fie ales un loc de desfășurare mai bun decât Oravița, o zonă cu o încărcătură istorică deosebită, locul cu cel mai vechi teatru din Banat, inaugurat la 1817 de către Împăratul Francisc I al Austriei, teatru care a fost vizitat și de trupa din care Mihai Eminescu făcea parte”, ne-a declarat directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț.