La Oravița, interesele meschine şi incompetența au ucis democrația!

Aleşii locali din Oraviţa nu dau doi lei pe ceea ce au obţinut românii în Decembrie ’89! Libertatea presei şi liberul acces la informaţiile de interes public, pe care statul de drept i-l garantează oricărui cetăţean, sunt drepturi încălcate de nişte habarnişti care i-au prostit pe orăviţeni să le dea votul sub pretextul că le vor apăra interesele!

Şedinţele Consiliului Local Oraviţa seamănă mai degrabă cu un circ ieftin şi, mai grav decât atât, Legea Administraţiei Publice Locale sau cele ale bunului simţ şi civilizaţiei sunt străine unora dintre aleşii locali sau dintre angajaţii administraţiei locale. Preşedinţi de şedinţă de paie şi care nu sunt în stare să citească o lege, luări de cuvânt care după cum doreşte, miştouri ieftine, telefoane sunând unul după altul, ţigări trase şmechereşte în piept, funcţionari punându-şi hârtii în cap, consilieri hlizindu-se caraghios, discuţii inutile, care nu au nicio legătură cu oraşul sau cu cetăţeanul, relatări ale unor frustrări din tinereţe şi încălcări grave ale drepturilor fundamentale pe care ar trebui să le aibă, potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, orice cetăţean. Toate acestea, dar nu numai, în şedinţele Consiliului Local Oraviţa! Să nu se creadă însă că nu există şi consilieri care nu înţeleg pentru ce au fost votaţi şi, în consecinţă, se comportă ca atare.

Pumnul în gura presei!

La cele mai recente şedinţe ale aleşilor orăviţenilor, s-au trezit unii să pună pumnul în gura presei, prezentă la plen cu scopul de a relata cetăţenilor despre proiectele pe care consilierii locali le au pentru oraş. Circul l-a pornit secretarul Unităţii Administrativ-Teritoriale Oraviţa, Constanţa Sîrbu, personaj cunoscut de toată lumea, astfel că nu mai are nevoie de prea multe prezentări. Domnia sa a ales să-şi pună nişte documente în cap, de fiecare dată când a luat cuvântul, ca nu cumva să fie surprinsă în vreo fotografie de reprezentanţii mass-media. De parcă aceştia veniseră special pentru aerele sale de vedetă şi nu într-o instituţie publică, pentru lucruri cât se poate de serioase. „În 25 ianuarie iese la pensie! Îi urez pensie uşoară!”, a răsuflat uşurat primarul Dumitru Ursu.

Au vrut să scoată presa afară!

Consilierul local Sandu Tudori nu iese însă la pensie, dar şi el are probleme cu jurnaliştii. Mari de tot! Din nefericire, cele mai recente şedinţe au fost conduse scriptic, că faptic, mai puţin sau deloc, de Daniela Barbeş. Aceasta a cerut mai întâi să nu se fotografieze în sala de şedinţe, iar săptămâna trecută, a supus votului accesul presei la Şedinţa Consiliului Local. Şedinţă care, prin lege, este publică!

„Domnul Tudori m-a atenţionat după şedinţa precedentă şi mi-a cerut să-mi cer scuze public în faţa dânsului pentru că la şedinţă a fost prezentă presa şi a fost filmat şi fotografiat şi dânsul se opune acestui aspect. Pe baza Legii 215 propun înainte de începerea şedinţei dacă la şedinţă să participle sau nu aceşti reprezentaţi. Avem acest drept! Dacă majoritatea votează să nu fie prezenţi reprezentanţii presei, putem să obţinem acest lucru!”, a afirmat Daniela Barbeş, exemplificând şi faptul că, la şedinţele de Guvern, accesul presei e permis trei minute pentru fotografii, după care jurnaliştii ar fi scoşi afară. Gravă eroare!

Habar n-au de legile statului!

La următoarea şedinţă, în cazul nefericit în care va fi condusă de aceeaşi Daniela Barbeş, poate nu ar fi rău să-şi ceară scuze public şi ziariştilor şi cetăţenilor Oraviţei. Nu de alta, dar necunoaşterea legii nu poate fi o scuză. Cum nici pentru jurista Sîrbu nu poate fi, cea care ar fi trebuit să atenţioneze plenul că se supune votului o prostie ce contravine grav legislaţiei în vigoare. Legea la care a făcut referire preşedintele de şedinţă Barbeş datează din 2001 şi a fost reactualizată în 2014. Art. 42 (1) precizează foarte clar: „Şedinţele consiliului local sunt publice”. Nu la fel de clar şi pentru Barbeş, Tudori sau Sîrbu.

Dacă habar nu are de revizuirea Legii 215, Daniela Barbeş ar trebui să ştie că şi vechiul text de lege o pune într-o poziţie penibilă. „Şedinţele consiliului local sunt publice, cu excepţia cazurilor în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfăşoare cu uşile închise”, spune legea publicată în 2001. Dar, aceeaşi lege, impune prin alineatul imediat următor: „Problemele privind bugetul local, administrarea domeniului public şi privat al comunei sau al oraşului, participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului, precum şi cele privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, organizaţii neguvernamentale, persoane juridice române sau străine se vor discuta întotdeauna în şedinţă publică!”

Lipsă de transparenţă!

Despre obstrucţionarea jurnaliştilor în a-şi face meseria şi despre încălcarea gravă a legii în Consiliul Local Oraviţa am discutat cu viceprimarul Lorena Ion. „Nu cred că s-a ajuns neapărat la vot. Nu ne-a numărat nimeni câţi am ridicat mâna. Sunt deranjaţi unii consilieri de prezenţa presei. Părerea mea este că au ceva de ascuns. Eu ştiu că toate şedinţele sunt publice. Preşedinta de şedinţă spune că în regulament scrie că înainte de şedinţă se poate vota pentru accesul presei în sală sau nu. Părerea mea, ca viceprimar, este că acei consilieri care votează să scoatem ziariştii afară din sală au ceva de ascuns sau nu vor să se vadă activitatea lor şi faptul că sunt împotriva proiectelor oraşului. Am avut pe ordinea de zi plata arieratelor de la spital. Nu mi se pare că şedinţele s-ar desfăşura aşa cum ar trebui. A fost de faţă şi secretarul primăriei, doamna Sîrbu. Dacă juristul spune că e OK… Ar fi trebuit să nu ne lase să votăm ceva ce contravine legii! Juristul din şedinţă este doamna Constanţa Sîrbu. Dumneaei răspunde de legalitatea celor supuse votului. Mie nu mi se pare că şedinţele se desfăşoară cum ar trebui, dar cred că asta ţine de bunul simţ al fiecăruia”, a declarat viceprimarul Oraviţei pentru expressdebanat.ro.

Comments

  1. Costel says:

    vai si amar ….. crede-ti ca au ceva de ascuns???? nuuuuuuuuuuuuu doamne fereste le e frica doar de camera sunt pudici ……hai Iohannis ce mai astepti curata tara de jegurile astea …. :))))))

  2. Iohan says:

    Costele, ai putina rabdare. Dupa Sarbatori. Alea de Paste. Ca acum am treaba, zugravesc a 7-a casa.

  3. gogu politologu says:

    V-ai s-amar de presa piscotara a judetului care traieste numai din comunicatele institutiilor de stat si din linsul in dos al mai marilor judetului. Bai jurnalistilor de compunere de clasa a 2-a, io imi rup masina pe drumurile sparte a lu ala pe care-l lingeti in cur si voi imi dati mie lectii de democratie, io imi rup buzunarelere si demnitatea in fata doctorilor de doi bani si voi faceti poze. Vorba unuia, nu ma doare cand unu care a trait in alte vremuri gandeste aiurea, ma doare ca tinerii sunt virusati, crescuti sa linga pentru a parveni. Fituica voastra online sa-si vada de compuneri si nu sa-mi expilce mie ce-i in Oravita ! Hai sictir piscotarilor !