La Lugoj a existat o reticienţă a părinţilor la vaccinul antirujeolă din cauza antivacciniştilor Covid

vaccin copil antirujeola
untitled design set 970x90 px

Epidemia de rujeolă din România creează îngrijorare în rândul părinților. Zilele trecute, în județul Brașov a fost înregistrat primul deces cauzat de rujeolă, la un copil în vârstă de 7 luni, nevaccinat.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în acest an în România au fost înregistrate 2.010 cazuri de rujeolă, însă, cel puțin deocamdată, în județul Timiș situația nu este alarmantă.

Cu toate acestea, conform datelor raportate la Direcția de Sănătate Publică Timiș, situația cazurilor confirmate de rujeolă aflate în evidența medicilor are o evoluție ascendentă, de la începutul sezonului rece.

”În județul Timiș au fost raportate 15 cazuri, din care 9 cazuri în luna decembrie, 7 pacienți necesitând internare. Dintre aceștia, 7 pacienți nu erau vaccinați împotriva rujeolei. Nu a fost raportat pana la această dată niciun caz de rujeolă la populația adultă. Este foarte importantă vaccinarea pentru prevenirea apariției rujelolei, având în vedere că trecerea prin boală poate sa dea complicații severe, chiar deces la copii”, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș.

DSP Timiș desfășoară în continuare o campanie de informare și promovare a importanței vaccinării copiilor pentru prevenirea rujeolei, în comunele din Timiș. La nivel județean, în intervalul 1-10 decembrie au fost înregistrate 197 de vaccinări, din care 95 vaccinări restante. Din numărul total înregistrat, la Lugoj au fost administrate 16 vaccinuri, alte 5 fiind înregistrate în satele din proximitatea municipiului.

publicitate ziar expresb 1000x100

În anii trecuți era o reticență mai mare a părinților față de vaccinul ROR, mai ales după campaniile antivaccinistilor de atunci. De aceea sunt mulți copii mai mari restanțieri la acest vaccin. În prezent nu mai e așa de accentuată <<aversiunea>> față de ROR, părinții s-au prins între timp ca nu fac copiii lor autism dacă îi vaccinează. Totuși, sunt mulți copii nevaccinați pentru că unii părinți sunt împotriva vaccinurilor, în general. Vaccinul se administrează doar la medicul de familie, gratuit. În orașe mai mari, unde sunt clinici private de pediatrie, unii părinți merg acolo cu copiii și îi vaccinează, dar contra cost. Singura metoda de prevenție e vaccinarea și, desigur, evitarea contactului cu persoanele bolnave”, explică dr. Silvia Arjoca, medic de familie.

Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni, însă odată cu declararea epidemiei de rujeolă, în data de 5 decembrie, medicii de familie vor vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni.

Virusul rujeolei este extrem de contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat. Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Rujeola poate fi severă în cazul tuturor categoriilor de vârstă. Totuși, copiii sub 5 ani și adulții peste 20 de ani sunt mai susceptibili sa prezinte complicațiile bolii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/