800 de lei. Acesta este venitul lunar din care sunt nevoiți să trăiască peste 5.500 de bătrâni din Timișoara.
Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara a realizat recent o diagnoză socială a orașului, în cadrul căreia a fost analizată și situația grupurilor vulnerabile din comunitate. Toate aceste date vor sta la baza întocmirii strategiei privind dezvoltarea serviciilor sociale din Timișoara în următorii ani.
Astfel, din acest document aflăm că la nivelul Timișoarei, anul trecut, 58.250 de persoane aveau vârste peste 65 de ani, ceea ce reprezintă 18% din populația orașului. Totuși, numărul pensionarilor este mai mare, fiind vorba de 71.123 de persoane, iar mai mult de 85% dintre acestea s-au pensionat la limita de vârstă.
Din păcate, mii de pensionari din Timișoara sunt nevoiți să trăiască la limita sărăciei. Analiza realizată de Direcția de Asistență Socială arată că aproximativ 8% dintre pensionari, adică 5.600 de persoane, beneficiau de pensia minimă în valoare de 800 lei, în anul 2019. De asemenea, tot în jur 8% din pensionari primeau pensie de invaliditate, din cauza bolilor de care suferă.
„În cazul lor, vulnerabilitatea dată de veniturile mici se combină cu vulnerabilitatea dată de invaliditate (boală). Aceste persoane sunt deosebit de vulnerabile și este nevoie de mai multe eforturi pentru a fi identificate în comunitate și asistate, în funcție de nevoi”, informează Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara.
În prezent, la nivelul Timișoarei nu există un sistem de monitorizare a tuturor bătrânilor care au nevoie de servicii de îngrijire și asistență.