La împărțirea banilor în județ, Dunca s-a sfătuit cu Popa! Primăria Reșița, generoasă cu „administrațiile mai puțin performante”

Scandal și jigniri în plenul ședinței extraordinare de miercuri a Consiliului Județean Caraș-Severin, la votarea bugetului pe acest an. Unitățile administrativ-teritoriale cu primari de la PSD, PRO România și PMP au fost „faultate” de președintele forului județean, Romeo Dunca, inițiatorul proiectului.

Mult așteptatul proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care administrațiile locale nu și le pot finanța din veniturile proprii și din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, a fost aprobat astăzi. Nu de toți, căci consilierii PSD, PRO România și PMP nu au participat la vot, însă majoritatea a decis.

Nemulțumit de felul în care s-a făcut împărțirea banilor, liderul PMP, Ionuț Popovici, l-a luat la întrebări pe președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca: „Vreau să știu care sunt criteriile care au stat la baza acestor repartizări. Săptămâna trecută, dumneavoastră ați fost inițiatorul unui proiect de hotărâre care mi s-a părut echitabil, și, iată că, după numai câteva zile, se revine și, nu știu cum, ați măcelărit repartizarea inițială. Vreau să ne lămuriți și pe noi, pentru că așa este firesc”.

Romeo Dunca a răspuns că a fost nevoit să facă unele modificări față de precedenta propunere din cauza sesizărilor venite din partea mai multor primari. „Măcelărit mi se pare un cuvânt dur, dar mă rog! Bineînțeles că banii puțini pe care i-am avut la dispoziție nu sunt suficienți pentru nicio primărie. Nu cred că există vreo primărie mulțumită de cât a primit și, în urma anumitor sesizări, făcute de unii primari, am modificat puțin sumele, ținând cont de nevoile acestor primării. Am primit un număr de patru sesizări scrise, am primit foarte multe sesizări verbale, telefonice, și am vorbit, în primul rând, cu domnul Nelu Popa, primarul municipiului Reșiței. De fapt, Primăria Reșița a fost cea care a venit în sprijinul celorlalte primării mai puțin performante și care au nevoi foarte mari”, a precizat Dunca.

Șeful CJ a mai subliniat că reechilibrarea bugetară nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Primăriei Reșița: „Această reechilibrare a fost făcută, în primul rând, prin efortul Primăriei Reșița, pentru că Reșița are norocul unei administrații performante și beneficiază de anumite sume datorită veniturilor locale. Ceea ce nu se întâmplă la Anina sau în alte localități, unde sumele venite la buget nu sunt îndestulătoare. Avem localitatea Buchin, care este și ea beneficiară de foarte multe taxe, și, bineînțeles, orașul Caransebeș. Vreau să vă spun un singur lucru: orașul Reșița a avut inițial 3,36 milioane de lei. Dacă luați această sumă și scădeți cele două milioane de lei, rămâne 1,36 milioane de lei. Acești bani au mers să ajute primăriile care nu au avut norocul nici în mandatele trecute”.

În realitate, banii la care ar fi renunțat Primăria Reșița au fost redistribuiți celorlalte orașe, și nicidecum primăriilor de comună. În mediul rural, singurele care nu au avut de pierdut au fost administrațiile locale liberale. De la toate celelalte s-au scăzut aproape trei milioane de lei față de propunerea din ședința anterioară, făcută de același Romeo Dunca.

Cele mai vitregite primării sunt Marga și Lăpușnicel, care au mai rămas cu 100.000 de lei fiecare, în timp ce la polul opus se află administrațiile locale din Berzovia, Ezeriș, Măureni, Slatina Timiș și Zăvoi, toate liberale, cu un buget de 390.000 de lei fiecare.

Cât privește situația primăriilor de oraș, aceasta se prezintă astfel: Oravița și Moldova Nouă au primit fiecare câte 1,45 milioane de lei, Bocșa – 1,35 milioane de lei, Băile Herculane și Anina câte 1,25 milioane de lei, Oțelu Roșu – 1,2 milioane de lei. Primăriei Reșița i-a fost alocată suma de două milioane de lei, cu 644.000 de lei mai puțin față de propunerea inițială, în timp ce Primăriei Caransebeș i-a revenit suma de 1,6 milioane de lei, redusă și ea cu 280.000 de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/