La fel ca-n fabula lui Grigore Alexandrescu, Dunca vrea egalitate, dar nu pentru căței!

Deși președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, le-a promis primarilor că va împărți echitabil sumele corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, necesare pentru programele de dezvoltare locală și echilibrarea bugetelor, acest lucru nu s-a întâmplat. Sau cel puțin nu pentru primarii care au o culoare politică diferită de cea a lui Romeo Dunca.

La doar câteva zile de la votarea bugetului în Consiliul Județean Caraș-Severin, primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui, vine și îi bate obrazul președintelui Romeo Dunca pentru modul în care au fost împărțiți banii în județ, în condițiile în care acesta ar fi promis că nu vor exista inechități.

Înainte de ședința de buget, președintele CJ ne-a cerut banii care erau alocați pentru drumurile județene și pentru drumurile comunale, bani care ar fi trebuit repartizați unităților administrativ-teritoriale. A cerut clemență și a spus: «Nu sunt mulți bani, lăsați-i la CJ, și eu vă promit că vom repartiza echilibrat celelalte sume pentru echilibrarea bugetelor la rectificarea» Și nu s-a mai ținut de cuvânt! Păi una a fost discuția în proiectul de buget, unde sumele erau mai echilibrate și nu se făceau diferențe pe coloraturi politice, iar acum ne trezim cu ce?! Ne trezim cu situația din luna decembrie când s-a făcut rectificarea de buget, în care primăriile care nu au fost PNL au primit zero lei, iar celelalte 6, 9, 12, 13 milioane de lei. Tot lor le-a dat, iar acum, în alocația bugetară de anul acesta, lor le-a dat și nouă ne-a tăiat! Păi este normal?! Și dacă este normal și trebuie să se desființeze unitățile administrativ-teritoriale, s-o spună pe față și haideți să comasăm comunele, dar să le comasăm pe criteriul de performanță, nu pe clientelă politică!”, declară revoltat primarul comunei Berzasca.

De altfel, făcând haz de necaz, Furdui spune că donează banii alocați Primăriei Berzasca altor comune, care vor ști, probabil, să-i administreze mai bine. „Consiliul Județean poate să ia banii Primăriei Berzasca, pentru că nu avem nevoie de ei, și să-i dea altei primării care are nevoie de ei și știe cum să-i folosească. Că eu cu câți bani am primit, nu știu ce să fac cu ei. Nu pot să închid nici bugetul! Sunt foarte supărat, normal! Eu aveam nevoie de două milioane de lei, ca să pot închide bugetul și să pot asigura plata cofinanțărilor. Și din două milioane, am primit 150.000 de lei. Și acum, îmi pun eu acum problema, cum le voi plăti constructorilor facturile tăiate pentru lucrări executate?! Și am cel puțin trei proiecte în situația asta.”, se întreabă retoric Furdui.