La „Eftimie Murgu” nu se face învățământ de calitate! Contestatarul Răduca le dă dreptate procurorilor anticorupție!

explo 1000x200

Eugen Răduca, unul dintre contestatarii vehemenți ai Doinei Frunzăverde, fostul de acum rector al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, a ținut astăzi o conferință de presă pentru a explica mai multe lucruri, greșit înțelese în opinia sa până acum.

În primul rând a mărturisit că a candidat pentru o funcție pe care nu și-a dorit-o. Cea de rector! De ce a candidat atunci, n-am înțeles. Răduca a mai vorbit astăzi despre încrederea pe care comunitatea locală și-a pierdut-o în universitatea reșițeană, „după evenimentele neplăcute din vara anului trecut”, dar și despre funcționarea și dezvoltarea UEMR care ar trebui făcute în continuare ca unitate independent.

Profesorul a explicat și motivele pentru care a contestat procesul de alegere a noului rector. Cel mai interesant aspect adus în discuție ar fi cel legat de votanții din rândul studenților, „Liga Studenților eschivându-se permanent în a prezenta dovezi că respectă toate condițiile legale”, după cum a afirmat Răduca. Acesta s-a declarat apoi bucuros că a colaborat bine cu actualul rector și că Venera Manciu nu-și mai dorește fuziunea cu Universitatea de Vest după ce s-a văzut câștigătoare a scrutinului. Asta, deși inițial privea doar spre Timișoara, la fel ca Doina Frunzăverde!

Din proprie inițiativă, Răduca nu a spus prea multe. Sau, în orice caz, nimic care să justifice o conferință de presă. La cât de vocal a fost și la cât de multe contestații a făcut, în tot felul de spețe, așteptam să declanșeze un alt cutremur în universitatea reșițeană după cel din vara trecută, de care se fac vinovați procurorii anticorupție. Luat la întrebări de jurnaliști, Răduca a părut să se fi predat în ceea ce era războiul său și al altor câțiva profesori pentru independența și curățarea universității de corupție și nepotism. „Șpaga în Universitatea Eftimie Murgu e ceva izolat, e pe cale de dispariție!”, a apreciat acesta la un moment dat. I s-a readus însă imediat aminte că procurorii anticorupție au concluzionat în urma anchetei că în Universitatea „Eftimie Murgu” a funcționat un adevărat sistem ilicit de îmbogățire. Că examenele se promovează pe șpagă sau cu cărțile pe masă, pentru păstrarea numărului de studenți și, implicit, a salariilor babane! Răduca a negat că doar banii contează în universitatea reșițeană, însă a recunoscut, fără să-și dea seama, că la „Eftimie Murgu” numai facultate nu se face. „E o problemă delicată. O parte dintre absolvenți poate nu a ajuns la stadiul de pregătire profesională pe care îl solicită o parte dintre firme. Sunt și chestiuni manageriale care ne pun uneori în situația de a fi mai indulgenți la promovare! Există niște standarde pe care ni le cer unele organisme, procente de promovare, se cere un anumit număr de studenți. Dacă am păstra standardele, am rămâne în jur de 20 și acest lucru ar afecta finanțarea atât timp cât statul nu va găsi niște metode să facem școală așa cum trebuie făcută. Nu cred însă că are legătură îmbogățirea cu numărul de studenți. Nu am aceste informații. Cred că e cam mult spus sistem ilicit de îmbogățire. Nereguli au fost, dar lucrurile s-au îmbunătățit, eu sper că nu mai sunt”, a declarat Răduca.

În finalul conferinței de presă, Eugen Răduca a admis că „acțiunile DGA-ului sunt binevenite în orice instituție” și a spus că „toți cei care au fost condamnați penal, indiferent de nume, nu au ce căuta într-o instituție de educație!”

banner 970 x 250