La comune, traseismul e în floare. Țeparii de ieri ai PSD sunt candidații de mâine!

explo 1000x200

Pregătirile pentru alegerile locale din luna iunie în materie de candidați la funcția de primar scot la iveală tot mai multe situații hilare în desemnarea candidaților la fotoliul de primar din localitățile cărășene.

Pentru a-și maximiza șansele de câștig la alegerile locale din această vară, nu este important candidatul! Până la un punct, totul poate fi pus pe seama firescului în lupta electorală, doar acesta este și țelul fiecărui partid politic care se înscrie în competiție.

Odată depășită această limită a minimei decențe însă, deciziile celor care conduc partidele devin hilare, cel puțin pentru observatori și alegătorul simplu și neimplicat politic. Ultima decizie în materie de candidatură la fotoliul de primar din partea PSD este cooptarea în partidul lui Iliescu a candidatului PNL la Primăria Berliște, care a fost  validat oficial săptămâna trecută în Biroul Politic al PNL Caraș-Severin. Dacă e să ne uităm puțin în urmă, candidatul Ohn Ioan Viorel, până mai ieri la PNL, iar de astăzi la PSD, le-a mai tras o țeapă de zile mari celor de la PSD în 2005, când i-a lăsat cu buza umflată și a fugit cu tot cu bagajele electorale la PDL.

Se pare că a fost inutilă această mutare pentru Ohn, pentru că a pierdut funcția de primar în 2008. De atunci, se tot chinuie, fără succes ce-i drept, să recâștige încrederea alegătorilor din Berliște. Acest fapt însă pare să nu îi afecteze pe social-democrați, mai ales în condițiile în care la ultimele alegeri din Berliște, în 2008 și 2012, Ohn a pierdut cu „brio” alegerile locale.

La mijloc ar putea exista câteva substraturi despre care politicienii pesediști se feresc să vorbească. Unul din acestea ar fi faptul că Frunzăverde ar fi bătut palma cu liderii PSD, idee ce prinde tot mai mult contur, în urma mai multor decizii similare. Este de notorietate faptul că Ohn este unul dintre apropiații fostului președinte al CJ, acesta fiind chiar angajat la forul județean încă din 2008, după ce a pierdut alegerile locale de la Berliște din poziția de primar.

În 2012, atunci când marea majoritate a primarilor PDL au trecut la PNL, în frunte cu Frunzăverde, influența lui Ohn și-a spus din nou cuvântul, fiind călcată-n picioare regula nescrisă care spune că primarul în funcție este candidatul de drept la alegerile locale din 2012. Atunci, Ohn a fost desemnat candidat din partea PNL la Primăria Berliște, în detrimentul primarului în funcție, Popovici Tiberius. Că a fost o alegere cât se poate de proastă pentru PNL a fost dovedită de rezultatul alegerilor, Popovici câștigând încă un mandat de primar, Ohn clasându-se pe locul al III-lea.

Explicații pentru migrație!
Contactat telefonic, Ohn pare a avea probleme cu memoria, spunând că el a fost înscris doar în PSD și PNL, iar de PDL se pare că nici nu ar fi auzit, în condițiile în care aceasta s-a înscris în PNL odată cu Frunzăverde în perioada când PDL-ul încă exista ca partid politic. Întrebat de ce a ales să părăsească PNL-ul, care-l validase candidat de primar la Berliște, fostul primar spune că a fost victima unor jocuri de culise și afirmă că, deși era validat oficial, liberalii nu l-ar fi lăsat să-și depună candidatura. Asta, deși avea pregătită „plasa” cu documentele necesare. Supărat de aceste aspecte, a hotărât și el să le de-a „plasă” celor de la PNL!

„A fost un joc de culise. Aveam actele în plasă, geantă, să spun așa, și degeaba. (…) Oamenii care mi-au zis că nu aș mai fi candidat sunt oameni serioși”, a precizat actualul membru al PSD.

Fostul edilul-șef explică faptul că a ales PSD-ul pentru că social-democrații i-au făcut propunerea să candideze din partea lor, mai ales că se plasează, conform declarațiilor sale, pe primul loc în sondaje. Alte surse neoficiale susțin că Ohn ar fi supărat crunt pe liberali din cauza faptului că cei din conducerea PNL i-ar fi condiționat candidatura la primărie. În cazul pierderii alegerilor, neoficial, liberalii l-ar fi amenințat cu retragerea sprijinului politic și, implicit, cu pierderea calității de consilier local.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la alegerile din 5 iunie!

banner 970 x 250