La ce costuri se ridică festivalurile cărășene?!

po 1000x100px (3)

Cărășenii, pe lângă plăcerile micilor serbări locale, au însemnate în calendar câteva evenimente de la care muzica de calitate și atmosfera de milioane nu te lasă să lipsești. Cât trebuie să scoată iubitorii de festivaluri din buzunare pentru o porție sănătoasă de distracție și cultură?

Cap de listă pe afișul evenimentelor cărășene este Festivalul internațional de jazz de la Gărâna. Cu toate acestea, cei care se gândesc să bifeze pe listă sărbătoarea jazzului de la poalele Semenicului trebuie să știe că jazzul de calitate presupune și anumite sacrificii financiare. De exemplu, pentru o seară de spectacol, doritorii trebuie să plătească 70 de lei, iar pentru abonamentul pe patru zile suma ajunge la 250 de lei.

,,În economia festivalului biletele au un rol important. Am ridicat prețul cu multă grijă, pentru că știu că Gărâna este un festival scump pentru cineva care vine din alte părți ale țării. Totuși, pentru 4 concerte extraordinare, un bilet de 70 de lei este mai mult decât ridicol, comparativ cu ce prețuri sunt la concertele din altă parte”, a explicat Marius Giura, organizatorul evenimentului.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Organizarea festivalului de jazz de la Gărâna presupune o investiție de aproximativ 200 de mii de euro, bani primiți din sponsorizări. Un lucru cert este faptul că pe scena de la Gărâna au urcat an de an nume de seamă ale jazz-ului, artiști care nu cântă pe gratis. Costurile fiecărui artist în parte diferă și se încadrează undeva în jurul sumelor de 10 sau 20 de mii de euro.

Vor gusta cărășenii și în continuare pe gratis festivalurile preferate?

Festivalul Internațional de Folclor Hercules, Rocker’s Challenge, sau Festivalul de Rock de la Gârnic sunt doar câteva dintre evenimentele muzicale ale verii, care vin vertiginos în urma spectacolului de jazz. Încadrate în categoria festivalurilor unde lumea se bucură de muzică și distracții pe gratis, aceste evenimente culturale cărășene nu sunt nici ele lipsite de costuri și investiții.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale este cel care finanțează cu mai bine de 50 de procente festivalul Hercules. Luând în calcul faptul că organizatorii sunt cei care se obligă să le asigure invitaților atât cazarea, cât și mesele zilnice, costurile pe care le presupune festivalul se ridică în jurul sumei de 80 de mii de lei. Cu toate că nu se bucură de sprijin sau sponzorizare de nicăieri, directorul Centrului, Gheorghe Țunea, exclude din start varianta de introducere de bilete pentru spectatori.

În ceea ce privește Rocker’s Challenge de la Sasca Montană, organizatorii iau în calcul și o posibilă introducere a unor bilete de intrare. Evenimentul este finanțat cu 25 de mii de euro pentru fiecare ediție, printr-un program operațional regional al Uniunii Europene. Primăria este și ea partener și susține partea de TVA și două procente din cofinanțare. ,,Pe finanțarea asta nu vom introduce bilete. Dacă se mărește pe viitor și va trebui să punem mai mulți bani de la primărie, probabil vom introduce și preț la bilete, pentru a putea finanța festivalul, a explicat Ion Popliceanu, primarul localității.

Fanii muzicii rock de la Gârnic pot sta liniștiți. Nici administrația locală și nici sponsorii nu au în plan introducerea de tarife în schimbul zilelor de spectacol organizate în fiecare vară.

banner 970 x 250