La Caransebeș, localnicii sunt încurajați să circule cu bicicletele, trotinetele și rolele

female tourist walking in the famous place of city with bike

În ședința extraordinară din această lună, consilierii au dezbătut și votat un proiect de hotărâre privind aprobarea modificării unei hotărâri de Consiliu Local din septembrie 2020, privind aprobarea coridoarelor de mobilitate integrată care să sprijine transportul în comun de călători, circulația bicicliștilor și a pietonilor în municipiul Caransebeș.

Potrivit Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, se impune înființarea unor trasee pentru pistele de bicicliști, dar și pentru persoanele care folosesc role și trotinete, în ideea creșterii siguranței transportului și încurajarea deplasărilor cu bicicleta.

„Suntem într-o fază preliminară când se fac tot felul de calcule, aceasta în care noi am primit o finanțare pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect de mobilitate care sper să se realizeze. Cred că e un semn bun și există speranța să putem accesa o finanțare pentru piste de biciclete, autobuze electrice și reabilitarea spațiilor pietonale. În prezent, se fac studii și se aleg variantele cele mai optime cu străzile ce vor beneficia de aceste piste pentru biciclete și traseele pentru microbuzele electrice. Practic, avem de a face cu o rectificare a unei hotărâri mai vechi.”, a declarat edilul-șef.

leader board 728 x 90 px

Felix Borcean spune că aceste pisate de biciclete trebuie să comunice între ele și nicidecum să fie izolate, dar în același timp este important ca ele să nu încurce traficul rutier în municipiu. Spre deosebire de Reșița, pistele vor fi amenajate pe carosabil, nu pe trotuare. Din câte se pare, nu este agreată ideea cu piste de biciclete pe strada Ardealului, pentru a nu se crea o presiune asupra traficului; astfel că se va opta mai degrabă pentru varianta străzilor paralele cu aceasta.

Prin Programul Operațional Regional se vor amenaja piste pentru biciclete în lungime de 33 de kilometri, valoarea investiției fiind estimată la 3,3 milioane de euro, fără TVA. Proiectul este în fază de propunere și ar urma să fie finalizat în 2023.