La Buziaș au fost lansate rachete împotriva grindinei! Lugojul este protejat deocamdată doar cu rugăciuni la biserici

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Proiectul construirii unei baze de lansare a ogivelor ce pot salva culturile agricole și comunitatea de dezastrele produse de grindină a fost dezbătut ani de zile de municipalitatea lugojeană. Baza a prins contur, există personal angajat, însă protecția nu se concretizează decât în toamnă, potrivit celor declarate de edilii locali.

La polul opus se află localități mult mai mici, precum orașul Buziaș care a fost în stare să treacă la acțiune și să lanseze o serie de rachete care au îndepărtat cu succes norii amenințători. Rachetele antigrindină au fost lansate la Buziaș imediat după ce în zonă s-a anunțat furtună cu risc de producere a grindinei. „A fost rupere de nori în unele localități timișene, printre care s-a numărat și Buziașul. Natura s-a dezlănțuit cu tunete, ploaie și grindină, iar meteorologii au emis cod galben de fenomene periculoase. Din fericire, la Buziaș au putut fi trase 14 rachete antigrindină, care au evitat un posibil prăpăd. Rachetele antigrindină sunt o investiție a Ministerului Agriculturii, acceptată și promovată rapid de administrația Primăriei, pentru a evita calamități precum cea din urmă cu trei ani”, informează Primăria Buziaș.

Culturi calamitate, acoperișuri smulse și oameni loviți de fulgere

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Intenții despre amenajarea unui sistem de rachete care să disperseze norii, au venit inclusiv din partea primarului Francisc Boldea, care declara în 2010 că „am avut discuții la Ministerul Agriculturii şi Administrația Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în vederea înființării la Lugoj a unui punct de lansare a rachetelor antigrindină. Cred că este o soluție modernă aplicată în câteva locuri din țară, care vine în sprijinul agricultorilor şi legumicultorilor din zonă”. Deși aceste planuri şi ipoteze au sunat foarte bine, demersurile s-au lăsat așteptate ani de zile. Consilierii lugojeni au aprobat, încă din luna mai 2017, acordarea dreptului de folosință gratuită Autorității pentru administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor asupra unui teren situat pe Dealul Viilor din Lugoj, în apropierea fostului Hipodrom, în suprafață de 2.565 de metri pătrați, unde a fost instalată baza, ce cuprinde două baterii de rachete antigrindină precum și clădirile administrative pentru personalul de deservire.

De asemenea, autoritățile anunțau anul trecut că în zona Lugojului vor înființa alte două puncte de lucru, la Știuca și Darova. Concret, din 2017 până în prezent, grindina și fenomenele meteo periculoase au făcut prăpăd cel puțin în perimetrele celor trei UAT-uri: Lugoj – Darova – Știuca, iar „rachetiștii” și oamenii locului stau la mâna autorităților „competente”, invocând doar rugăciuni către divinitate pentru a scăpa de orgiile naturii. Mai mult decât atât, uneori cad victime ale acestei lipse generale de interes oameni nevinovați, așa cum s-a întâmplat la Darova unde, în urma furtunii de duminică, un bărbat de 50 de ani a fost lovit mortal de un fulger, în timp ce se adăpostea de ploaie sub un copac.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/