Raportul privind finanțele publice pe anul 2014, prezentat de Curtea de Conturi a României, arată că activitatea Primăriei Bocșa a fost impecabilă! Mai exact, nu au fost descoperite abateri financiar-contabile, astfel că nici măcar un leu nu a fost cheltuit din banul public cu încălcarea legii!
Dacă activitatea controlată a Primăriei Bocșa nu a necesitat niciun fel de observații din partea auditorului Camerei de Conturi, la Primăria Anina auditorii au descoperit abateri financiar-contabile de 3.247.000 de lei, rezultând numai din activitatea proprie! Puțin peste 3 miliarde de lei vechi au fost stabiliți ca prejudiciu al banului public. Probleme cu cheltuirea banului public au fost și la Liceul „Mathias Hammer” și Școala Generală Nr. 1 Celnic, ambele ajungând la prejudicii și abateri financiar-contabile de peste trei sferturi de miliard de lei vechi. Controlul Curții de Conturi a identificat în total nereguli ce cumulează 35 de miliarde de lei vechi. La Primăria Anina a fost depistat și faptul că unui contract deja licitat i s-a mărit valoarea faţă de cea licitată, prejudiciul fiind de 227.000 de lei.
Probleme și la Oravița
Nici în Primăria Oravița lucrurile nu stau mai bine, funcționarii de aici cauzând prejudicii de 665.000 de lei și abateri financiar-contabile de 10.646.000 de lei (aproximativ 100 de miliarde de lei vechi!). În schimb, auditorii au reușit, în urma controalelor, să aducă venituri suplimentare la bugetul Oraviței de 133.000 de lei. Și Gospodăria Comunală din Oravița a reușit performanța de a aduce prejudicii de jumătate de miliard de lei vechi numai în anul 2014, iar Școala Gimnazială „Romul Ladea” avea depistate abateri financiar-contabile de 227.000 și un prejudiciu de 32.000 de lei.
Prejudiciu la Liceul Bănățean
Ultimul oraș verificat a fost Oțelu Roșu, unde majoritatea prejudiciilor și a neregulilor au provenit de la Liceul Bănățean. Auditorii Curții de Conturi au stabilit un prejudiciu de 155.000 de lei și abateri financiar-contabile de 172.000 de lei. Un prejudiciu uriaș față de cei 2.000 de lei identificați la Școala Generală 3 sau de cei 7.000 de lei de la Grădinița cu program prelungit.
Din verificările pe 2014 a reieșit că 15 instituții publice din Caraș-Severin stau foarte prost cu procedurile de executare silită a datornicilor, aici fiind amintite și Primăriile Oravița și Oțelu Roșu. Același raport privind finanţele publice pe anul 2014 a mai stabilit că un număr de zece instituţii publice au plătit şi decontat cheltuieli fără forme justificative şi legale. Aici apare din nou Anina, cu 92.000 de lei, primăria din oraș fiind și amendată cu 1.000 de lei pentru deficienţele găsite în timpul controlului Curţii de Conturi.
Raportul și concluziile Camerei de Conturi au fost în mare parte contestate de instituțiile verificate, instituții la care s-au găsit nereguli, astfel că anumite aspecte ar putea fi înlăturate de instanțele de judecată.