Klaus Iohannis, Ecaterina Andronescu, Maia Morgenstern, rectori și ambasadori din străinătate, așteptați la Timișoara!

Universitatea de Vest din Timișoara marchează 75 de ani de la înființare, iar cu această ocazie, la instituția de învățământ superior din capitala Banatului se va organiza și un eveniment internațional. Este vorba de reuniunea internațională a rectorilor din Europa Centrală și de Est, alături de cei din China, eveniment la care sunt așteptați și președintele țării și ministrul Educației. Firește, nu va lipsi nici aniversarea propriu-zisă a universității.

Evenimentele-cheie vor fi centrate în două zile, vineri și sâmbătă, 17 și 18 mai. La Universitatea de Vest urmează să fie dezvelită o placă ce marchează celebrarea înființării instituției de învățământ superior, printr-un decret al Regelui Ferdinand. UVT a invitat la eveniment numeroși ambasadori, rectori de la universitățile partenere din Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Ungaria, dar și pe președintele Klaus Iohannis sau pe ministrul Educației și Cercetării, Ecaterina Andronescu. Din zona culturii sunt așteptați să sosească personalități marcante precum Morgenstern, Marcel Iureș, Constantin Chiriac și Dumitru Prunariu.

În cele două zile vor avea loc și Consiliul Național al Rectorilor vineri, urmat de ședința CNR, sâmbătă. Cât despre întâlnirea cunoscută în mediul academic drept 17+1, ea este organizată de MEC, cu găzduirea UVT. Conceptul este unul creat la inițiativa Chinei, alături de state din Europa Centrală și de Est: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

UVT își dorește să pună bazele unor noi parteneriate de schimburi de studenți cu această ocazie. „Ne dorim ca follow-up-ul acestei întâlniri să se concretizeze într-un parteneriat cu mule universități. Este vorba de cercetare, schimburi de studenți. Acesta ne dorim să fie marele câștig. Lumea educației este globalizată, nu putem rămâne enclavizați la nivel național”, a declarat rectorul Marilen Pirtea.

banner 970 x 250