Kit de supraviețuire în comunism pentru timișoreni. Nu ratați!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Provocarea lunii decembrie: dacă mâine te-ai întoarce cu 30 de ani în timp, în vremea regimului comunist, ce obiecte ai lua cu tine pentru a supraviețui? Teatrul de Rezistență aduce în fața publicului reprezentația „Kit de supraviețuire în comunism”, o expoziție performativă care prezintă o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989.

Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare care va circula prin Timișoara, pe un traseu prestabilit, în perioada 15-21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi în perioada menționată, de la ora 19.00, din Piața Libertății. Participanții au ocazia să facă un ghidaj al obiectelor prezentate, să asculte povestea lor și să afle ce însemnătate au după căderea Comunismului. La eveniment vor fi prezenți actorii: Christine Cizmaș, Ionuț-Marian Pârvulescu, Ioan Codrea și Armand Iftode. Co-curatorii expoziției demonstrative sunt Cristina Modreanu și Ovidiu Mihăiță, care a scris și scenariul performativ. Proiectul este co-produs cu Teatrul Auăleu.

Expoziția repune în scenă viața austeră de acum 30 de ani, „plină de greutăți și de lipsuri, dar și de «evadări» personale memorabile, pe care unii dintre noi le-au experimentat direct și despre care alții abia dacă au auzit. Deschidem arhivele teatrelor din Timișoara, arhiva Direcției de Cultură Timiș și arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate și împărțite în două categorii, arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, să vă activăm imaginația și să reconstituim pentru scurtă vreme o «felie» de viață în comunism.”, transmit organizatorii.

Se va organiza și o conversație publică care va fi deschisă pe 15 decembrie, la ora 11.00, la Corner Space-ul din Bastion, de lângă Galeria Calpe. Tema abordată va fi: „Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost?” și va fi dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, cu deschidere spre spectatori. „Vom viziona împreună o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.”

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Accesul la expoziția și spectacolul „Kitul de supraviețuire în comunism” este gratuit, rezervările se fac la numărul de telefon: 0751 892 340. Cu această ocazie va fi lansată a treia ediție a Teatrului ca Rezistență, cu grafică și desene originale de Lucian Popovici.

***
Proiectul Teatrul ca rezistență, care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, arhive publice, precum și colecții private pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019), din perspectiva relației lor cu teatrul. „Vor rezulta în faza finală o expoziție multimedia și un film documentar, precum și – pe parcurs – o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin cu apariție regulată, video instalații în spații publice. Toate pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.”

Teatrul ca Rezistență este un proiect realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a proiectului european Heritage Contact Zone, co-finanțat prin programul Europa Creativă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/