Kilometrul asfaltat din Milcoveni, frecție la un picior de lemn! Locuitorii din Iam rămân în continuare izolați de restul lumii, iar ambulanța ajunge prea târziu la bolnavi!

Drumul oaselor, singura cale de acces între localitățile Nicolinț și Iam, reprezintă o veșnică problemă pentru oamenii de aici, și asta pentru că cei 14 kilometri din DJ 573 A au fost, de-a lungul vremii, reparați pe bucăți, iar asfalt s-a turnat doar pe porțiuni.

Zilele trecute, pentru sătenii din Milcoveni s-a înregistrat o premieră, aceea că pe drumul principal din localitate s-a turnat primul strat de asfalt. Bucuroși, oamenii au ieșit la porți pentru a vedea minunea. Minune așteptată de la comuniști încoace. Bătrânii din sat își amintesc că prin anii 1988-1990, banii care ar fi trebuit să ajungă de la județ pentru asfaltarea tronsonului Nicolinț – Iam au fost deturnați și băgați în stadionul de fotbal din Valea Domanului – Reșița.

Prin anii 2005-2006, povestește primarul comunei Berliște – Nicolae Orăvicean, pe vremea când județul Caraș-Severin era condus de Sorin Frunzăverde, s-a reușit prin niște artificii asfaltarea a 6,5 km din DJ 573 A. „Cei care au fost în preajma domnului Frunzăverde sigur își mai amintesc. S-a tot insistat să se facă ceva pentru acest drum și atunci domnul Frunzăverde a găsit soluția. La un moment dat, prin 2005-2006, fiind ceva probleme cu ploile și inundațiile în zonă, l-au băgat pe calamități. Și așa s-a făcut atunci porțiunea dintre Nicolinț și Berliște, peticul acesta de asfalt de numai 6,5 km. Iar de atunci, nimic!”, își amintește Orăvicean.

leader board 728 x 90 px

În 2019, pe tronsonul ce leagă comuna Nicolinț de Rusova Nouă, Consiliul Județean a intervenit pentru reparații, însă asfalt s-a turnat doar în intravilanul localităților Rusova Veche și Rusova Nouă. De atunci au mai trecut doi ani până când aceeași instituție a reușit să asfalteze încă un kilometru de drum în intravilanul localității Milcoveni.

Însă cum cu o floare nu se face primăvară, este de înțeles supărarea localnicilor care fac zilnic naveta la Oravița pentru a merge la serviciu sau elevii – la liceu. Și ambulanța, după cum povestesc localnicii, ajunge greu la bolnavi, un drum de numai 14 kilometri, între Nicolinț și Iam, fiind parcurs într-o oră. „Drumul ăsta te omoară! Ca să ajung cu tatăl meu la Timișoara am făcut 6 ore din cauza ambulanței, căreia i-a luat mai bine de două ore numai să vină după el și să-l ducă la Oravița, iar de acolo la Timișoara. E trist ce să întâmplă și e și mai trist că cei care ne conduc, cărora cu bună-credință le-am dat votul, ne păcălesc mereu. Pentru noi, cei din Berliște, povestea a fost aceeași: când am avut primar PSD, Guvernarea a fost PNL, când am avut primar liberal, Guvernarea a fost PSD. Și tot așa… Se peticește și se asfaltează pe bucățele! Mergi un kilometru ca domnul și în alți trei îți rupi mașina în gropi!”, spune indignată Viorica Vișan.

În 2021, situația părea a fi în favoarea localnicilor, dacă putem spune așa, pentru că primarul Orăvicean are aceeași culoare politică precum cea a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin. Cu toate acestea, colaborarea dintre Primăria Berliște și CJ este aproape inexistentă, potrivit spuselor lui Orăvicean. „Văd că s-a urgentat asfaltarea porțiunii de intravilan de la Milcoveni. Licitația și totul s-a încheiat de anul trecut, însă procedurile începuseră din perioada lui Silviu Hurduzeu, numai alocările s-au făcut acum. Nu sunt supărat că cei de la Consiliul Județean nu m-au anunțat că încep să asfalteze intravilanul satului Milcoveni, deși era normal să știu și eu pentru că, de-a lungul timpului, m-am zbătut pentru acest drum. Domnul Dunca trebuie însă să înțeleagă că el a fost ales președinte și de oamenii din această comună și că nu-mi face mie niciun favor, ci își face datoria. E vorba de importanța economică și socială a drumului. Drumul județean în cazul comunei Berliște deservește toate satele comunei. Toate satele sunt pe axa drumului. Nu au alte alternative, calea ferată e în pioneze, mă mir că nu s-a scos încă, și e singura alternativă de a ieși la un drum național! Singura alternativă pentru elevi, pentru navetiști! Aveam autobuz pentru navetiști, care însă a fost suspendat tocmai din cauza drumului. Ambulanță… Ce să mai spun! Au fost atâtea cazuri de infarct cu deces până când a venit ambulanța!”, a mai precizat primarul comunei Berliște.