Lucrează ca asistenți medicali în unitățile spitalicești din România chiar dacă unii dintre ei au trecut sporadic pe la cursuri, unii, numai o singură zi (!), procurorii au adunat volume întregi de probe, dar instanțele de judecată n-au avut încotro. Modificările legislative i-au făcut scăpați pe cei care se îmbogățesc din acest sistem bolnăvicios, un sistem care e un adevărat atentat la viețile românilor!
Curtea de Apel Timișoara a fost obligată să schimbe în parte sentința Tribunalului Caraș-Severin în dosarul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” din Caransebeș, dosar în care mai multe persoane au fost acuzate de o serie de infracțiuni ce au avut ca și consecință înmânarea diplomelor de asistenți medicali unor cursanți care n-au dat pe la ore sau care nu aveau cunoștințe suficiente pentru a putea intra în sistemul medical. Printre inculpați, managerul școlii, Eleonora Gavrilesc, două profesoare și juristul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.
În primă instanță, Ioan Pălean, juristul ISJ, fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu al funcţionarului care a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar fusese achitat pentru conflict de interese și divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Managerul de la „Carol Davila”, Eleonora Gavrilesc, fusese găsit vinovat de Tribunalul Caraș-Severin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu al funcţionarului care a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și condamnat la pedeapsa de doi ani închisoare. Totodată, instanța dispusese și revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate inculpatei într-un dosar penal legat de un accident rutier mortal, astfel că avea de executat trei ani şi opt luni închisoare. Elena Monda a fost condamnată la instanța de fond pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la un an şi şase luni închisoare. La fel și Elena Roman. Ambele predau la „Carol Davila”! Numai că multe din probele de la dosar au fost obținute cu sprijinul SRI. Apărătorii inculpaților au invocat decizia CCR privind interceptările făcute de SRI și, astfel, s-a ajuns în situația în care nu se mai poate vorbi de vinovăția cuiva. Pentru că, din punct de vedere penal, ea nu mai există. Moral e altceva, dar în fața legii nimeni nu mai poate fi incriminat pentru falsificarea notelor, a prezențelor și pentru câte și mai câte.
Curtea de Apel Timișoara a admis apelurile declarate de inculpaţii Pălean, Gavrilesc, Monda şi Roman. Rejudecând, i-a achitat pe managerul Postlicealei, Eleonora Gavrileasc, și pe juristul ISJ, Ioan Pălean, iar față de profesoarele Monda și Roman a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, aplicându-le celor două sancţiunea avertismentului. Sentința e definitivă! Sistemul bolnăvicios poate merge mai departe!