Județul cu cei mai puțini șomeri, după București și Ilfov, se află în Banat

Județul Timiș stă în continuare foarte bine la capitolul șomaj, în contrast cu județul vecin, Caraș-Severin. Conform statisticilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, după primele trei luni ale anului 2019, procentajul de șomeri din județ este de 0,74%, raportat la o cifră totală de 2.573 de persoane, înregistrate la data de 31 martie.

Reprezentanții AJOFM Timiș spun că nici închiderea fabricilor Nestle (alimente) din Timișoara și a fabricii Rieker (pantofi) din Lugoj nu vor duce la creștere semnificativă a numărului de șomeri din județ, deoarece companiile s-au implicat în discuții cu alte fabrici, astfel încât angajații să fie preluați de alte firme care au nevoie de forță de muncă. De asemenea, angajații au participat și la Bursa locurilor de muncă din Timiș, eveniment organizat la data de 12 aprilie. Mai mult decât atât, inclusiv angajatorii din Banatul de câmpie spun că principalele probleme sunt legate de lipsa forței de muncă calificate.

Cei mai mulți șomeri, în Timișoara. Segmentul 40-49 de ani, cel mai expus

Din totalul șomerilor consemnați la data de 31 martie, mai puțin de jumătate sunt șomeri indemnzați, 1.251. Cei neindemnizați erau puțin mai mulți, 1.322. Din procentul de 0,74% din populația șomeră, femeile sunt ceva mai numeroase, cu un procent de 0,85%, iar bărbații reprezintă 0,64% din totalul persoanelor fără loc de muncă. Cel mai mare oraș, Timișoara, are și cei mai mulți șomeri, 1.288. Municipiul de pe Bega este urmat la distanță de Lugoj, cu 387 șomeri.

Repartiția situației în funcție de criteriul studiilor arată că majoritatea șomerilor, 1.640, sunt persoane cu studii primare, gimnaziale sau cel mult absolvenți de școală profesională. 545 dintre șomeri au studii liceale sau postliceale și doar 388 dintre șomeri au studii superioare. Cei mai mulți șomeri sunt persoanele născute în anii ’70, o treime din totalul șomerilor, 823 de persoane. La polul opus, doar 214 tineri sub 25 de ani erau șomeri la data de 31 martie în Timiș.

Sursă foto: wall-street.ro