„Doar o dată-i Crăciunul”, spune o melodie a lui Ștefan Bănică Jr. Cam la fel stă treaba și cu firmele din Caraș-Severin. Doar o dată-n an se întâlnesc sub același acoperiș să-și primească diplomele din partea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură pentru munca depusă și rezultatele obținute. În rest, liniște și joc de glezne…
Am asistat vineri seară la un eveniment unic în peisajul antreprenorial din Caraș-Severin. Când mai au ocazia firmele din județ să stea la aceeași masă, fie și doar pentru fală? Doar o dată-n an, atunci când Camera de Comerț, Industrie și Agricultură le invită să le înmâneze diplome. În restul anului este liniște… Ce schimburi de idei, de experiență, ce brainstorming? Cine a auzit de așa ceva între firmele din Caraș-Severin?
Singura întâlnire publică, oficială în care firmele din județ au fost aduse în același loc a fost organizată în această vară la Reșița, de primarul Nelu Popa. Și n-a fost o întâlnire menită să premieze pe cineva. Totuși, prezența a fost una peste așteptări, dar cu ce folos, spune Petru Buzzi, președintele CCIA, care consideră că astfel de întâlniri nu-și au rostul… „S-au adunat câte ceva și cu ce rezultat au plecat de acolo? Noi avem o relație directă cu firmele, le transmitem informațiile pe care noi le primim, le transmitem cursurile pe care noi le organizăm, în general organizăm cursuri pe proiecte europene prin Programul Operațional Capital Uman și nu ne facem reclamă pentru că nu vrem. Discuția este unu la unu, Camera de Comerț și firma. Dacă dumneavoastră credeți că firmele vin la întâlnirile pe care noi le organizăm, vă înșelați. Nu vin pentru că este Caraș-Severin”, spune șeful Camerei de Comerț cărășene, instituție care ar trebui să aibă, printre altele, capacitatea de a aduna firmele la un loc, de a le îndruma și de a le ajuta să facă schimb de informații. Așa cum se face săptămânal în județul Timiș, spre exemplu, unul despre care Petru Buzzi spune că nu se poate compara niciodată cu județul Caraș-Severin. Și vina nu-i aparține. „Știți ce pondere are Camera de Comerț Timiș în Camerele de Comerț din România, pe ce loc este ca număr de angajați, ca putere economică? Cred că e pe locul I, cred că are 80 de angajați. Știți câți angajați are Camera de Comerț Reșița? 8”.
Cine-o fi de vină pentru încasările slabe ale Camerei de Comerț cărășene, care nu-și permite mai mulți angajați, nu știm. Cert este că evenimentele, cursurile și proiectele europene despre care vorbește Petru Buzzi nu ajung la urechile tuturor firmelor, o dovadă vie fiind și cotidianul online Express de Banat care activează prin două firme, iar de la înființare și până în prezent, a primit invitații doar la topul anual al firmelor.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157701199328022″]
Totuși, revenind la Topul Firmelor 2017, cel care a avut loc vineri seara, cele mai multe firme cărășene nu-și au locul pe lista premianților, după cum însuși președintele Camerei de Comerț recunoaște. „Și-au anunțat prezența 120 de firme din cele premiate cu locurile 1, 2 și 3 (în jur de 600), deci au venit bine, până la urmă. În general nu vin oamenii la asemenea manifestări. Păi dacă v-aș spune că în județul Caraș-Severin din 5.255 de firme care au depus bilanțul în 2018 pentru rezultatele financiare din 2017, în jur de 1.600 de firme au zero angajați, 3.200 de firme au între 1-9 angajați, sunt microintreprinderi, restul sunt firmele care contează, puține și alea. Dacă v-aș spune că cifra de afaceri a 1.600 de firme este 0, să vă mai spun că între 1 leu și 10.000 de lei sunt 377 de firme, vă dați seama că într-adevăr n-au de ce să vină la Topul Firmele, la Topul Firmelor vin firme care au cu adevărat un cuvânt de spus în economia județului”.
Dincolo de majoritatea firmelor care, din cauza numărului scăzut de angajați sau a cifrei de afaceri nu pot fi premiate în cadrul distinsului eveniment anual, nici autoritățile locale sau județene n-au onorat invitația Camerei de Comerț cărășene. „A fost una din edițiile reușite cu lume multă, cu oameni deosebiți, păcat că nu a venit nimeni din partea oficialităților pe care le-am invitat, dar nu are importanță fiecare cu treaba lui. Noi nu facem politică, ei nu fac afaceri”, declară Petru Buzzi.
La cum se arată lucrurile, sunt slabe șanse de redresare a mediului de afaceri cărășean, la fel de slabe cum sunt și cele privind cunoașterea activității Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin. Cel mai probabil, Petru Buzzi va alege și în continuare să mențină liniștea în zonă, pentru că, spune el, „este o instituție la care nu vreau să-i fac reclamă în județul Caraș-Severin, îi voi face în Patagonia”.