Județul Caraș-Severin s-a pregătit deja pentru valul cinci al pandemiei!

portrait of doctor in ppe suit holding patient clipboard at emer

Autoritățile se pregătesc pentru valul cinci al pandemiei, cel care se anunță cel mai solicitant de până acum, având în vedere numărul extrem de ridicat al infectaților, după cum estimează epidemiologii. În Caraș-Severin au fost pregătite deja trei centre speciale în care să fie primite persoanele cu simptome.

Ceea ce părea a fi imposibil la un moment dat este tot mai aproape. Au trecut și sărbătorile, din nou cu relaxări condamnate de mulți, iar în curând ne vom confrunta cu o avalanșă de noi infectări cu SARS-CoV-2. Specialiștii din sănătate spun că vom atinge circa 25.000 de îmbolnăviri zilnic, context în care sistemul de sănătate va fi suprasolicitat.

Pentru a putea face față noului val, autoritățile au luat deja măsuri. Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ să pună la punct centre de evaluare. Acestea vor funcționa non-stop și vor fi dotate cu tot ce este necesar pentru a putea face analize de sânge și radiografii, astfel încât persoanele cu simptome de COVID-19 să nu mai intre în contact cu alți bolnavi, în interiorul structurii spitalelor. Asta pentru că aceste centre de evaluare vor fi amenajate în spații speciale, unde nu vor avea acces persoane cu alte afecțiuni.

Județul Caraș-Severin va avea trei astfel de centre:

  • Reșița – la Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență;
  • Caransebeș – la parterul Spitalului Municipal de Urgență, în fostul centru de vaccinare;
  • Oravița – într-o clădire separată aflată în spatele Spitalului Orășenesc.

În paralel cu aceste centre de evaluare vor rămâne funcționale și punctele de triaj epidemiologic, celebrele corturi sau containere, unde pacienții vor fi evaluați primar și vor fi testați la fel ca până acum.

Directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, Dan Miloș, ne-a declarat că deocamdată nu sunt anunțate probleme în privința personalului care să lucreze în centrele de evaluare COVID-19, dar dacă situația o va impune, vor fi solicitați medici de la centrele de permanență din județ.