Județul Caraș-Severin, pe podiumul îmbolnăvirilor cu rujeolă. Dar nu are doze de vaccin!

untitled design set 970x90 px

Judeţul Caraş-Severin rămâne pe locul doi la nivel naţional în ceea priveşte numărul cazurilor de rujeolă, cu 345 de copii care au contactat această boală infecţioasă, potrivit statisticii INSP din 29 decembrie 2016.

Data de 29 decembrie 2016 este ultima la care avem raportare naţională şi putem compara, căci, între timp, numărul cazurilor a evoluat spectaculos, la 534 de îmbolnăviri, existând posibilitatea ca judeţul să devine lider naţional la îmbolnăvirile pentru rujeolă. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Caraş-Severin, Daniel Botgros, principala cauză de îmbolnăvire este refuzul vaccinului ROR de către familiile acestor copii, dar acesta nu este şi unicul motiv de îmbolnăvire.

Până în 29 decembrie, la nivel naţional au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeolă în 33 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în judeţele Arad (462), Caraş-Severin (345), Timiş (296), Mureş (256), Bistriţa-Năsăud (129) şi Dolj (110), potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Control şi Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNCSBT), dat publicităţii la sfârșitul anului 2016. În contextul numărului mare de cazuri de îmbolnăviri de rujeolă înregistrate în judeţ, părinţii sunt sfătuiți să se prezinte cu copiii la medicul de familie în vederea vaccinării, aceasta fiind singura metodă de prevenţie a bolii.

La nivel naţional s-au înregistrat nouă decese, trei fiind copii sub un an. Cele mai multe decese cauzate de această boală s-au înregistrat în judeţul Arad, unde existau la un moment dat 10 focare de rujeolă. La noi în judeţ problema a plecat de la mai multe familii de rromi din cartierul Măgura al Bocşei, caracterul antisocial şi fără forme legale al acestora fiind cunoscut, astfel că nu de puţine ori aceşti copii nu au putut fi vaccinaţi pentru că nu aveau acte ori pentru că familia refuza vaccinul. Din păcate, odată cu trecerea timpului, aceşti copii au ajuns în comunitate (creşă, grădiniţă, şcoală etc.) şi au transmis întregii colectivităţi această boală, devenind adevărate focare de rujeolă.

Ulterior, pe harta îmbolnăvirilor au ajuns şi localităţile Reşiţa, Caransebeş, Măureni, Anina, Petroşniţa sau Fizeş. Dacă numărul de îmbolnăviri va depăşi 30% din populaţia judeţului sau a localităţilor respective, atunci DSP va declara epidemie de rujeolă.

publicitate ziar expresb 1000x100

Lideri la îmbolnăviri şi fără vaccin

Deşi judeţul este fruntaş la cazurile de îmbolnăviri, de câteva luni DSP Caraş-Severin nu mai are niciun vaccin antirujeolă pe stoc. Dar are solicitări… „Am solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea dozelor de vaccin ROR, dar aceştia ne-au recomandat să ne îndreptăm cu solicitările spre celelalte DSP-uri din ţară care au astfel de doze pe stoc”, spune Daniel Botgros. Cu alte cuvinte, în plin focar de rujeolă, Ministerul Sănătăţii trimite medicii la cerşit prin judeţele vecine, iar judeţele vecine nu dau deloc semn de colaborare, căci toţi se tem de o izbucnire a unei epidemii şi vor, pe bună dreptate, să aibă spatele asigurat. „Am găsit, totuşi, sprijin şi înţelegere la DSP Dolj, care ne-au trimis 300 de doze de vaccin ROR, care deja sunt în drum spre Reşiţa şi încă mai discutăm şi cu alte DSP-uri pentru a mai primi din stocul lor”, a mai spus Botgros.

Recensământul copiilor nevaccinaţi

Direcţia de Sănătate Publică a demarat o campanie de identificare, prin medicii de familie, a copiilor care nu au făcut nici până acum vaccinul ROR. „A rezultat un număr de 6.458 de persoane care ar trebui vaccinate, aşa că, vă daţi seama, cele 300 de doze ce vor veni de la Dolj vor fi doar o gură de oxigen, numărul dozelor de vaccin necesare fiind cu mult mai mare”, a mai spus Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/