Județul Caraș-Severin – locul 2 pe țară la capitolul de regenerare naturală a pădurilor

Circa 20 de milioane de puieți vor fi plantați în această primăvară la nivelul întregii țări, 1 milion în Caraș-Severin. Județul se plasează pe locul doi ca suprafață care urmează să fie regenerată natural. Care sunt planurile Direcției Silvice județene pentru campania de împădurire din această perioadă?

Direcția Silvică Caraș-Severin, unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, administrează 324.000 de hectare de pădure proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.

„Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție.”, transmit reprezentanții Direcției. În fiecare an, campania de împăduriri, denumită generic „Luna plantării arborilor”, se desfășoară în perioada 15 martie-15 aprilie, însă în acest an lucrările de împăduriri au fost începute mai devreme datorită condițiilor meteorologice favorabile, în special în zonele de joasă altitudine. Astfel, la această dată, ocoalele silvice Bocșa Română, Bocșa Montană, Oravița, Moldova Nouă desfășoară ample lucrări de împăduriri și completare a regenerărilor.

leader board 728 x 90 px

Pentru anul 2021, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin, aprobat de Consiliul de Administrație al RNP Romsilva, este de 758 hectare, din care:

• regenerări naturale – 622 hectare (locul 2 pe țară, după județul Suceava – 785 hectare)

• regenerări artificiale – 136 hectare

Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa în 2021, Direcţia Silvică Caraş-Severin va efectua în fondul forestier proprietate publică a statului și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (secetă, incendii etc.), pe suprafață de 58 de hectare.

Pentru lucrările de regenerare a pădurilor programate pentru anul 2021 sunt necesari circa un milion de puieți forestieri, puieți care la această dată sunt disponibili în pepinierele Direcției Silvice și, mai mult decât atât, „deținem un excedent de 700.000 de puieți din specia molid, apți de plantat, care se oferă spre vânzare. Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2021 este de peste 1,8 milioane lei, finanțate din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.”, transmit cei de la Direcția Silvică a județului Caraș-Severin.

Suprafețele destinate împădurii pentru acest an la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin, precum și coordonatele geografice ale fiecărui șantier de împădurire se regăsesc în Programul Național de Împădurire al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru primăvara 2021, informațiile fiind disponibile la următoarea adresă http://www.rosilva.ro/files/content/bucuresti/Supprim2021.pdf sau pot fi observate direct prin suprapunere pe harta României la adresa https://gis.rosilva.ro/impadurire2021p/#8/45.182/23.453 .