Județele Caraș-Severin, Timiș și Mehedinți, în blocstarturi pentru noi parteneriate cu Serbia

ipa transfrontalier

Aproape 88 de milioane de euro sunt puși la bătaie pentru proiecte transfrontaliere în perioada 2021-2027. Cele trei județe din România, împreună cu șase districte din Serbia, vor putea primi finanțare pentru investiții în sănătate, educație, turism sau protecția mediului.

Ministerul Dezvoltării anunță că a fost transmis spre aprobare Comisiei Europene primul program cu finanțare europeană pentru care România îndeplinește rolul de Autoritate de Management, în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027. Este vorba despre Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027. Imediat după aprobare, Comitetul de Monitorizare va aproba documentele necesare lansării primului apel pentru propuneri de proiecte.

În perioada 2021-2027, România este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, care va avea un buget total de 87.725.681 euro și va finanța proiecte privind protecția mediului și adaptările la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei.

Finanțarea pentru aceste priorități va fi de 85% din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanțarea națională, asigurată de către statul român, iar contribuția proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanțarea de 15% integral din contribuția proprie.

În aria eligibilă a acestui program sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi), precum şi șase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/