Judecătorul Cristi Danileț: „Tinerii sunt liberi atâta timp cât legea e respectată”

Judecătorul Cristi Danileț a lansat sâmbătă, la Timișoara, un ghid de educație juridică pentru tineri. Librăria „La două bufnițe” a fost gazda unor impresionante grupuri de tineri veniți să-l asculte pe unul dintre cei mai iubiți judecători din România.

„Legea pe-nțelesul tinerilor” este, de fapt, un îndrumar practic cu privire la nereguli și legi adresat „tuturor celor cu vârsta între 14 și 77 de ani”. „Tinerii trebuie să știe că sunt liberi atâta timp cât legea e respectată”, a spus judecătorul Danileț, care le-a explicat tinerilor că sunt răspunzători în fața legii chiar și dacă nu o cunosc. Puțini tineri știu că răspund penal de la 14 ani, chiar dacă nu cunosc legea”, le-a explicat judecătorul.

publicitate online in ziar Express de Banat

Cristi Danileț explică și faptul că, din experiența sa, tinerii nu știu legea, dar au senzația că au o grămadă de drepturi fără să aibă și obligații, deși orice drept include și obligații. „Ai dreptul la educație, dar ai și obligația de a fi prezent la cursuri”, a spus magistratul.

gif card de energie dacus 1000x100

Lucrarea, apărută la Editura Humanitas, are tocmai menirea aceasta: de a le explica tinerilor, din punct de vedere juridic, care le sunt drepturile, dar și obligațiile, tocmai pentru a evita ca aceștia să ajungă în fața judecătorilor, pentru vreo faptă penală.

YouTube video