Judecați pentru delapidarea UCM Reșița! Chebuţiu şi Preda se duc la puşcărie!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin au finalizat urmărirea penală a soților Chebuțiu și a lui Adrian Preda și i-au trimis în judecată!

 

Ridicați la finele lunii ianuarie a acestui an, fiind acuzați de fapte deosebit de grave, cu consecințe sociale și economice catastrofale pentru mii de oameni și pentru întregul județ, Adrian Chebuțiu, soția sa Lăcrimioara și mâna dreaptă, Adrian Preda, au intrat astăzi în sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin pentru primul termen al procesului în care sunt acuzați că au constituit un grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de delapidare. Procurorii de la Combaterea Crimei Organizate au finalizat foarte repede urmărirea penală și au trimis deja instanței rechizitoriul. Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților: constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. Aceeași calitate o are în dosar și SC Hydro Engeneering, societatea pe care inculpații au avut grijă să pună mâna după ce au ruinat uzina reșițeană.

La termenul de astăzi, inculpaților li s-a înmânat câte o copie a rechizitoriului și s-a pus în discuție oportunitatea menținerii măsurii preventive. Chebuțiu pare să suporte tot mai greu arestul preventiv, prezentându-se în fața magistraților la patru ace, dar cu o barbă foarte mare, așa cum nu a mai fost văzut vreodată. În cazul în care instanța va menține măsura preventivă a arestului preventiv, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda vor fi transferați din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Caraș-Severin în Penitenciarul Timișoara.

Procurorii susțin că „inculpaţii  au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării SC UCMR SA prin însuşirea  în interesul SC Hydro Engeneering SA, unde singurele acţionare erau AC MANAGEMENT SRL şi ICE INTERNATIONAL CONSULTING ENGINEERING ELVETIA, societăţi unde Chebuţiu Adrian şi Chebuţiu Lăcrimioara aveau interese directe,  a know-howului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 milioane de euro!”

Prejudiciul creat uzinei reşiţene se ridică la valoarea de 77,6 milioane lei, aproape 20 de milioane de euro, după cum a precizat DIICOT! Familia Chebuţiu riscă să piardă mare parte din averea uriaşă, dar şi foarte mulţi ani de puşcărie. Reamintim că Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda mai sunt condamnaţi deja în primă instanţă într-un dosar instrumentat de DNA, la câte cinci ani de puşcărie cu executare fiecare!