„004 mediu. Misiune în spaţiul verde”, în plină derulare în şcolile din Reşița!

Consiliul Judeţean Caraș-Severin a dat startul concursului de educație ecologică și colectare selectivă organizat în cadrul activității „Reciclează pentru un mediu mai sănătos”, parte a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraș-Severin”.

Concursul „004 Mediu. Misiune în spaţiul verde” se adresează tuturor elevilor unităților de învățământ cu clasele I-VIII din municipiul Reșița şi este organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, urmărind implicarea tinerilor în protejarea mediului. Acesta se desfăşoară în perioada 11 mai – 5 iunie 2015, constând în mai multe etape, în conformitate cu prevederile din Regulamentul Oficial, disponibil pe site-ul proiectului www.004mediu.cjcs.ro.

Fiecare unitate de învățământ este încurajată să se înscrie online în concurs, completând formularul de înregistrare. Apoi, timp de două săptămâni, elevii şi cadrele didactice vor separa deşeurile din hârtie și carton produse în şcolile lor. Deşeurile separate vor fi depozitate în cadrul fiecărei unităţi şcolare pe durata concursului. Deşeurile reciclabile vor fi ridicate cu sprijinul unui operator de salubritate din municipiu, în scopul valorificării lor. Şcoala care reuşește să colecteze cea mai mare cantitate de deşeuri per elev va câştiga premii atractive.

Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor, care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Proiectul prevede construirea Centrului de management integrat al deşeurilor care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi  executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).