Jocuri politice liberale, la limita legii! Caransebeșenii sunt primii care pierd!

Primarul Felix Borcean a refuzat să interpreteze rolul de marionetă, iar din acel moment interesele cetățenilor au trecut pe plan secund în Consiliul Local Caransebeș!

Aleșii locali liberali și-au făcut un scop din a-l desființa în ochii electoratului pe colegul lor de partid, primarul Felix Borcean, de care se vor lepăda cât de curând, în timp ce social-democrații speculează fiecare conflict liberal pentru a-și maximiza șansele la alegerile din 2020. Interesele caransebeșenilor par să conteze mai puțin spre deloc în ultima vreme în Consiliul Local Caransebeș și e greu de crezut că lucrurile vor sta altfel în anul rămas din acest mandat. După circul din plen, din zilele trecute, „dar și din respect pentru cetățenii municipiului”, consilierii locali PNL Caransebeș au venit cu explicații.

„Luni 22 iulie 2019, la convocarea primarului Felix Borcean, 7 din cei 10 consilieri PNL s-au prezentat la ședința ordinară, o ședință a cărei ordine de zi nu a fost aprobată. De ce? Din cauză că alianța Felix Borcean+PSD a vrut să introducă ilegal pe ordinea de zi proiecte care nu îndeplineau condițiile legale prevăzute de noul Cod Administrativ publicat în luna iulie. Văzând că nu pot face aceste ilegalități, Felix Borcean și Valentin Dascălu, dar și alți consilieri PSD au avut un limbaj și un comportament de o agresivitate și o violență ieșite din comun, nedemne pentru un consiliu local, ca de altfel și pentru statutul de consilier local. În aceste condiții, grupul PNL a părăsit ședința, nedorind să gireze prin prezență un astfel de comportament care nu face cinste nimănui. Toate disputele, tot scandalul soldat cu ruperi de documente, cu crizele de nervi ale primarului, așa cum s-a văzut și în presă, au fost determinate de faptul că o minoritate din consiliul local (PSD) dorește să impună cu forța lucruri incorecte. Evident, cu sprijinul primarului Felix Borcean”, transmit liberalii. Aleșii locali PNL cunosc însă rolurile comisiilor de specialitate, al secretarului Consiliului Local, jurist de meserie, al prefectului și chiar al instanțelor de contencios administrativ, dacă e cazul. Iar în ceea ce privește Consiliul Local Caransebeș, a fost cazul!

Consilierii PNL nu au găsit niciun caracter de urgență în intenția lui Felix Borcean de a modifica organigrama Primăriei. Mai mult, spun aceștia, Borcean îi pândește „să fie mai puțini decât cei de la PSD, noii săi aliați, pentru a putea vota o organigramă care încalcă noul Cod Administrativ, creează funcții remunerate gras pentru apropiații săi sau pentru a se transforma din Primar în Prim Secretar, iar domnul Dascălu din ales într-un consiliu local, acum într-un veritabil Consiliu Popular”.

Primarul Caransebeșului e acuzat totodată de colegii săi de partid că ar putea încerca să ascundă unele nereguli din activitatea SPIR, prin aducerea în fața Consiliului Local a unui proiect aflat la limita legii și chiar dincolo de ea. Legat de ședința de ieri, convocată de primarul Borcean, liberalii spun că acesta s-a sucit după ce a constatat că PNL are majoritate în plen. „O nouă dovadă despre cum înțelege primarul Borcean să rezolve problemele caransebeșenilor! Care nu sunt puține și am spune deloc neînsemnate! Grupul consilierilor municipali PNL speră ca, în concediul de odihnă, primarul Borcean să-și facă puțin timp și să citească prevederile noului Cod Administrativ, promovat de Guvernul susținut de bunii săi colaboratori și prieteni de la PSD, pentru a nu-i mai pune pe cei 19 consilieri în situații penibile, am putea spune fără precedent, pentru că asemenea abordări nu știm să se fi înregistrat vreodată în istoria Consiliului Local Caransebeș”, transmite PNL Caransebeș.

CITEȘTE ȘI: Uite ședința, nu e ședința! Consilierii locali se joacă pe votul caransebeșenilor

Primarul Caransebeșului n-a rămas dator. N-a răspuns însă nici consilierilor locali PNL, nici organizației municipale PNL, ci i s-a adresat direct lui Marcel Vela, fiind convins că acesta e în spatele tuturor jocurilor: Am citit, recunosc, fără nicio surprindere, comunicatul de presă al liberalilor caransebeșeni, redactat, paginat și corectat de magistrul căpitan, din cortul său de comandant suprem și parcă-i văd zâmbetul ironic și râsul său zgomotos și enervant, marcă înregistrată, (iar i-am tras-o lu Felix)…. Ei bine, maestre, dezinformarea, la care, din nou recunosc, ești maestru, are acum un răspuns”. Borcean arată înainte de toate că nu avea de unde să știe câți și mai ales care sunt consilierii locali plecați în concediu, astfel încât să poată intui rezultatul votului în plen. „În ziua ședinței s-a introdus, peste ordinea de zi, un proiect de hotărâre privind o rectificare bugetară menită să asigure finanțarea unui loc de joacă modern în Parcul Dragalina. De asemenea, în momentul votării ordinii de zi, am propus introducerea a încă două proiecte, cel cu vestita organigramă și cel cu amenajarea interiorului ștrandului. Aici a început panica… fac precizarea că organigrama a fost deja dezbătută în comisie, dar, modificările legislative de ultimă oră și cerbicia secretarului general al primăriei (în fapt apărătorul moștenirii Gojdu, pardon, Vela) au făcut ca acest proiect să trebuiască a fi adaptat formal la noile cerințe ale noului cod administrativ. Cu o zi înainte de ședință proiectul organigramei a fost trimis către comisia de specialitate, dar domnul președinte Lazăr Todorescu a refuzat, probabil la sugestia aceleiași doamne secretar, să convoace membrii comisiei. De aceea am propus, la debutul ședinței, o pauză în care comisia respectivă să se întrunească și să avizeze, pozitiv sau negativ, acest proiect. Totul, perfect legal. Când lucrurile păreau că intră pe un făgaș normal, surpriză… consilieri liberali au fugit fără nicio notificare, deși au semnat condica de prezență. Au urmat momente de consternare, nervi, reproșuri, gesturi nedemne de un consiliu local și de un primar de municipiu și pentru toate acele grozăvii eu prezint scuze public concetățenilor mei. Dar, așa cum i-am transmis verbal astăzi, pentru mine, doamna secretar general, nu ne mai reprezintă. Este inadmisibil ca un funcționar public de acest rang să acționeze în interesul unui grup sau al unei persoane, chiar senator fiind”, a precizat Borcean.

Primarul a renunțat la o zi de concediu și a convocat o altă ședință de Consiliu Local. Degeaba! „De fapt, această ședință nu a fost altceva decât o reluare a ședinței ordinare din ziua precedentă, chiar dacă a avut un caracter extraordinar, de îndată. Niciunul dintre proiecte nu avea caracter de urgență, fiind o repetare a unei ședințe ordinare! Aici intervine amprenta secretarului care interpretează, după bunul plac al grupului pe care-l reprezintă, legea. Cetățenii, consilierii, primarul sunt excluși… În condițiile acestea am refuzat să semnez ordinea de zi, iar ședința nu s-a mai desfășurat”, a explicat primarul Caransebeșului.

Ce este în neregulă cu această organigramă? E ilegal concepută? E făcută cu dedicație pentru anumite persoane? Felix Borcean susține că este creată în scopul eficientizării activității Primăriei, că ea este atributul exclusiv al primarului, că nu crește numărul de angajați, cu o singură excepție, la proiecte europene și doar în condițiile în care se scriu proiecte. Mai spune edilul-șef, viceprimarul și secretarul nu rămân fără atribuțiuni, apar modificări în compartimentele deficitare în sensul retrogradării unor funcționari, se creează o direcție care controlează serviciile juridic și de cadastru, cu propunerea ca aceasta să fie condusă de Carla Meszaros, șefa serviciului juridic, membru PNL, un bun profesionist.

Primarul Borcean a ținut în final să le amintească tuturor colegilor din administrația publică local un lucru foarte important. E vorba de acel moment în care au jurat cu mâna pe Biblie: „Atât consilierii locali, cât și funcționarii publici ai Primăriei eu depus un jurământ și au de respectat un cod etic. Jurământul nu l-au adresat unei persoane sau unui partid, ci comunității care i-a ales sau pe care o deservesc. Eu, primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, mi-am însușit acest lucru. Probabil, de aceea, voi fi următorul exclus din partid!”