Joburile viitorului: director de sănătate, coordonator digital și specialist AI

future is right now. confident young woman adjusting her virtual reality headset and smiling while sitting at her working place in office

Piața locală a muncii se transformă și deja au apărut noi joburi care în viitor vor fi foarte populare, susțin specialiștii. Alte joburi vor dispărea sau se vor modifica fundamental în următorii ani.

O analiză realizată de compania de soluții de resurse umane K2S – Key 2 Success a arătat câteva din transformările prin care va trece piața muncii din România în următorii cinci ani,

Astfel, unele joburi repetitive de azi vor fi înlocuite cu roluri de specialiști A.I. (Inteligență Artificială), analiști Big Data, specialiști în Digital Transformation sau chiar directori coordonatori ai sănătății și stării de bine a angajaților.

Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (director de sănătate & wellbeing la nivelul organizației), „Digital Resource Conductor” (coordonator al resurselor digitale), „Director of Storytelling” (director comunicare modernă”), „Human AI Ambassador” (promotor al programelor de inteligență artificială la nivelul organizației), Director Employee/Stakeholder Experience (responsabil cu experiența angajaților/partenerilor), iar la niveluri ierarhice diferite de „specialist A.I.” (inteligență artificială), „analist Big Data”, „specialist în Digital Transformation”, sau „specialist în Inovație” și „E-Commerce”.

1000x100 casa brutarului

În același timp, joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” și orice altă poziție ce poate fi relativ ușor înlocuită de inteligența artificială vor fi din ce în ce mai puține în următorii 4-5 ani, relevă analiza.

Peste 25% dintre joburile de azi vor fi realizate în mare parte de către roboți până în 2025. Procentul va ajunge aproape de 55% până în 2035, este concluzia studiului.