România, pe primul loc în UE la mortalitate prin cancer de col uterin. Stocurile de vaccin anti-HPV vor fi suplimentate

hpv
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Peste 12.000 de persoane au fost vaccinate împotriva HPV până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru acest an au fost achiziționate 40.000 de doze, iar autoritățile anunță că stocul va fi suplimentat.

Dintre cele 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, care au fost achiziționate în anul 2021 de către Ministerul Sănătății, au fost utilizate 12.698. Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie, dar și în stocurile direcțiilor de sănătate publică.

„Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, în baza solicitărilor părinților, reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcșiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Anul acesta a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferințe fizice și psihice. România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Astfel, vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Această metodă a fost implementată deja în în Australia unde acest tip de cancer aproape că a fost eradicat.