Jazz-ul de la Gărâna și Gărâna-Jazz

explo 1000x200

Astăzi localitatea de la poalele Semenicului își reintră în atribuțiile ei din fiecare iulie a anului. Jazzul poposește din nou la Gărâna pentru un weekend prelungit.

Concertele încep să sune pe ritmuri de jazz din această seara în Poiana Lupului de lângă satul de munte Gărâna. Festivalul își ia avântul și lansează, ca în fiecare an, o adevărată atmosferă pentru care se dau în vânt sute, chiar mii de oameni din toate colțurile țării. La fel se întâmplă și cu interpreții de jazz din această seară. Aceștia provin din toate colțurile lumii: SUA, Polonia și Austria sunt țările din care provin jazz-iști ce vor încânta publicul în prima seară a festivalului.

Chiar dacă prețul  biletului este destul de mare pentru majoritatea celor care își campează cortul la Gărâna în această perioadă, Gârâna-Jazz strânge întotdeauna un public consistent și select. Totuși, când vine vorba despre acest festival, oamenii prezenți se împart în două: cei care vin special pentru acest gen de muzică și își cumpără bilet, fie că plătesc 200 de lei pe festival sau 60 de lei pe seara, și cei care nu știu cu ce se mănâncă muzica ce le sună în urechi timp de patru zile.

Eu vin aici în fiecare an și nu contează cât de mult costă biletul, important este că muzica aceasta mă relaxează și îmi face plăcere să stau pe băncuțe cu pătura pe mine până după miezul nopții când se încheie concertul. Abia aștept în fiecare an să văd ce interpreți mai vin”, povestește un fan al jazzului.

Cu toate acestea, cei care vin și nu au nimic de-a face cu jazz-ul nu se sfiesc să recunoască: „Nu vin pentru cântăreții de jazz ci pentru atmosfera care se creează în jurul festivalului în fiecare an. Am făcut o tradiție din asta și indiferent de vreme sunt prezentă aici cu gașca la corturi”, explică o reșițeancă.