VIDEO: Jandarmii din Caraş-Severin abuzează de uniforma statului şi sunt penibili în arenele sportive!

Au fost interzişi în stadioane şi sălile de sport deloc întâmplător şi se contează pe ei doar în cazuri de forţă majoră, dar jandarmii ţin neapărat să iasă în evidenţă.

Competiţiile sportive organizate la Reşiţa atrag de obicei foarte puţini spectatori, dar asta nu înseamnă că incidentele lipsesc. Interesant este însă că, de cele mai multe ori, problemele sunt generate tocmai de cei care ar trebui să le prevină, iar în cazul în care nu au cum, să le aplaneze înainte de a lua amploare. Lipsa de tact, de diplomaţie, de inspiraţie sau cine ştie despre ce altceva o fi vorba îi pune tot mai des pe şefii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin în situaţii de-a dreptul penibile. Totodată, probabil că se poate vorbi şi de abuz în serviciu, atâta vreme cât oamenii în uniformă şi cu grade pe umăr inventează sancţiuni care ulterior se dovedesc în instanţă a fi aplicate fără vreun temei legal.

Sancţiuni aberante şi ilegale

Este de notorietate cum imaginea Jandarmeriei Române a fost pătată de inspectoratul cărăşean în noiembrie anul trecut, când şeful galeriei de fotbal, Marcel Guşcă, a fost interzis pe orice stadion, timp de un an, pentru că a răspuns provocărilor şi l-a împins uşor pe cel care îl aţâţa conform unei regii bine puse la punct. În ciuda faptului că scena a fost filmată şi văzută de toată lumea, Jandarmeria l-a interzis pe liderul Guardiei Rosso-Nera pe stadion. Instanţa de judecată a anulat însă interdicţia respectivă, confirmând astfel faptul că sancţiunea aplicată de Jandarmeria din Caraş-Severin a fost abuzivă. Prim-adjunctul Inspectoratului, Lucian Săndulescu, avea la acea vreme explicaţii halucinante. Acesta susţinea că Marcel Guşcă a fost interzis în baza unei reclamaţii şi a susţinerilor a doi martori, fără să fie făcută măcar o minimă verificare. Practic, jandarmii au luat de bun ceea ce a spus reclamantul, iar de  înregistrarea video nici nu au vrut să audă. Mai mult, Săndulescu ne-a explicat că la fel de bine putea fi interzis pe stadion reclamantul lui Guşcă. Condiţia era ca acesta din urmă să fi reclamat primul incidentul.

Scandal cu suporteri şi jucători! Nicio sancţiune!

Scenele penibele cu jandarmi s-au mutat, în martie anul acesta, în Sala Polivalentă. La finele meciului dintre HC Caraş-Severin şi HC Odorhei a apărut un caz de forţă majoră, ceea ce a necesitat intervenţia jandarmilor coordonaţi chiar de şeful inspectoratului, Sorin Axenti. Numeroasa galerie a oaspeţilor, formată din maximum zece persoane, a fost imposibil de potolit de către stewarzi în momentul în care fanii din Odorhei încercau să-şi strângă mâinile cu vreo doi suporteri reşiţeni, de care îi leagă o prietenie mai veche. Au intervenit jandarmii, dar situaţia, în loc să se calmeze, a degenerat. Suporterii s-au îmbrâncit cu oamenii de ordine, cu jandarmii şi, foarte grav, la incidentele din mijlocul tribunei au luat parte şi jucătorii din Odorhei. Deşi acestora trebuia să le fie imposibil să părăsească suprafaţa de joc şi să ajungă printre spectatori, cu atât mai puţin să participe la vreun scandal, Axenti şi oamenii lui au dormit pe ei. Am aşteptat cu interes să vedem ce sancţiuni va aplica Jandarmeria după scandalul din Sala Polivalentă, scandal care nici măcar nu poate fi comparat cu ceea ce s-a întâmplat pe Stadionul ,,Mircea Chivu”. Surpriză mare! ,,Situaţia a fost aplanată fără să se impună aplicarea vreunei sancţiuni”, ne-au informat atunci reprezentanţii inspectoratului judeţean. Păi, dacă stewarzii au fost depăşiţi de evenimente şi s-a impus intervenţia jandarmilor, nu s-a întâmplat nimic?! Nu a mai fost „provocare ori participarea efectivă la scandal în incinta arenei sportive”, infracţiune prevăzută de art. 20 lit.l din Legea Nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive?!

,,Te scot afară din stadion!”

Şeful Jandarmeriei din Caraş-Severin a întrecut măsura şi vineri, la meciul dintre Metalul şi FC Olt. Aflat în imediata vecinătate a tunelului prin care jucătorii ies de la vestiare, Sorin Axenti l-a ţintit pe cel mai vocal dintre spectatorii de la Tribuna 1. Acesta i-a ironizat continuu pe antrenorul Marian Pană şi jucătorii lui, dar fără să le adreseze injurii. Jandarmul nr.1 al judeţului l-a atenţionat din priviri de mai multe ori, după care l-a ameninţat: ,,Dacă mai înjuri, te scot afară din stadion!”. Imediat, Axenti a fost huiduit, ridiculizat şi apostrofat de spectatorii din jur, care nu auziseră nicio înjurătură, ci doar ironii. ,,Pană, fă ceva că ne laşi în curul gol!”, i-a strigat microbistul antrenorului. Pentru asta, Axenti l-a ameniţat că-l scoate din stadion. La Tribuna a II-a, se înjura în gura mare. Erau înjuraţi arbitrii, jucătorii şi antrenorul. Orbit de soare, Axenti nu a auzit nimic şi nu a evacuat vreun spectator. I-a dat în schimb afară pe jurnaliştii acreditaţi de club. Imediat după joc, în zona vestiarelor, Axenti a vrut neapărat să arate că nu degeaba e şef. Observatorul partidei a solicitat îndepărtarea din zonă a oricăror persoane care nu au legătură cu meciul. În niciun caz nu era vorba de jurnaliştii acreditaţi, dar omul cu epoleţi, care a arborat drapelul naţional total aiurea în curtea inspectoratului pe care îl conduce, i-a luat la ţintă exact pe reprezentanţii mass-media. S-a creat un meleu, jurnaliştii au fost împinşi către ieşire, în timp ce Axenti ţipa cât îl ţineau puterile, crezând că aşa se aplanează o situaţie oarecum tensionată, deşi termenul e forţat. A reuşit ce şi-a propus, pentru că jurnaliştii şi-au dat seama că nu au cu cine şi au plecat spre sala de conferinţe. Încă o misiune de grad zero îndeplinită cu succes de Jandarmeria din Caraş-Severin! Respect!

Comments

  1. eucuguramare says:

    nu am intanit jandarm sau politist de la politia locala care sa nu faca abuz de functie .gasesc ei imediat ceva sa te amendeze sa te conduca la sectie desi nu au nici un motiv sau drept