În UEM Reșița, lucrurile ciudate parcă sunt normalitate. Dincolo de celebrele cazuri dovedite de încălcare a legii, universitatea reșițeană a încercat să își reclădească imaginea, însă un episod petrecut astăzi dovedește că lucrurile sunt departe de a se liniști.
Se spune că e bine să ai pe cineva cu experiență mai mare decât tine prin preajmă, să te ajute cu un sfat, să te îndrume. Dar ce se întâmplă atunci când tu nu soliciți ajutorul, dar ți se oferă cu forța? Cam așa se poate rezuma ceea ce s-a întâmplat astăzi la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița.
În jurul prânzului, un apel la 112 solicita intervenția jandarmilor pe motiv că, într-o sală de curs, se află o persoană neinvitată, care nu este nici student al universității. Era vorba, de fapt, despre cursul de Mașini Electrice de la Facultatea de Inginerie și Management, iar persoana în cauză era un fost cadru didactic, Ion Piroi, a cărui prezență nu era justificată în sala de clasă, după cum susține Mihaela Molnar, conferențiar universitar, cea la a cărei oră s-a prezentat fostul profesor. Acesta ar fi intrat în clasă firesc, odată cu studenții.
„Nu mi-a cerut voie să participe la curs, ci doar s-a așezat în bancă. Așa că l-am sunat pe directorul de departament, pentru că e singurul care poate să vină să îmi facă un control la ore și să audieze ce pregătesc eu”, povestește Mihaela Molnar.
Directorul de departament este Eugen Răduca. La auzul veștii, acesta a pus mâna pe telefon și a sunat la 112, solicitând intervenția jandarmilor. „Toți boschetarii vin toată iarna să se încălzească. Niciunul nu deranjează orele. Am chemat Jandarmeria și am fost la rector. Nu s-a luat nicio măsură. Eu voi informa la București, vom scrie către Minister, pentru că nu se poate. Fără acordul cadrului didactic nu poți să intri în sală”, susține Eugen Răduca.
Într-adevăr, jandarmii nu au luat nicio măsură în acest caz, nefiind un incident care să intre în competența lor, după cum ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IJJ Caraș-Severin, Marius Săndulescu.
Întâmplarea de astăzi nu pare a fi o problemă nici din punctul de vedere al rectorului Andrade Bichescu, cel care consideră că s-a dat o prea mare amploare unui fapt care nu contravine vreunei reguli, pentru că, spune el, cursurile sunt publice și oricine poate participa. „Domnul Piroi a dorit să participe la un curs al unei colege de la Facultatea de Inginerie și Management. Din punctul meu de vedere, nu văd care ar fi problema. De ce cursurile noastre nu ar fi publice și nu ar putea asista oricine la ele? Avem ceva de ascuns? Nu știu ce putem ascunde. Cu atât mai mult, domnul director de departament avea un decan la care să se adreseze, avea un serviciu de pază la poartă unde să se adreseze, dacă a considerat că avea ceva probleme, nu apeluri bombastice la 112. Mai trebuia SMURD-ul, Salvarea și, nu știu, poate iarăși mascații să vină…”, spune Andrade Bichescu.
Întrebat dacă participarea unei persoane la cursuri fără acordul profesorului care-și susține ora este legală, rectorul a evitat să răspundă prin DA sau NU. „Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Poate domnul profesor a venit înaintea cursurilor, a rugat-o pe doamna profesoară, eu nu știu. Fără acceptul doamnei poate se găsea o cale de înțelegere, depinde, noi aflăm la sfârșit ce s-a întâmplat și cum au rezolvat unii niște situații care poate puteau avea o altă rezolvare. Trebuie să vină niște hârtii, sesizări, pentru că în momentul în care discutăm, vorbim poezie cu Facultatea de Inginerie și Management. Un cadru didactic mai tânăr trebuie să fie bucuros când un cadru didactic cu experiență asistă la cursul lui și poate oferi câteva indicații, vorbim de mentori. Și eu vin și întreb de ce a fost cadrul didactic respectiv deranjat că un alt cadru didactic cu experiență poate participa la acel curs? Eu nu știu nici măcar ce susține doamna. Aceste ieșiri ale unora sau ale altora în decor nu sunt normale”, a fost răspunsul lui Andrade Bichescu.
Până la elucidarea misterului, Mihaela Molnar și Eugen Răduca susțin că vor face și hârtie la rector, fiind de acord că doar cu vorba nu se poate. În ceea ce îl privește pe Ion Piroi, despre acesta rectorul nu știe încă dacă are sau nu dreptul să predea la clasă. „Nu știu, pentru că încă nu s-au desfășurat concursurile pentru plata cu ora, s-ar putea să mai fie”.
Ion Piroi, ostil cu presa, și-a exprimat în cele din urmă punctul de vedere: „Cursurile sunt publice de la Alexandru Ioan Cuza încoace”.