Furturile comise de casierul Trezoreriei Oravița și acoperite de conducere au atras verificări amănunțite, care nu au făcut altceva decât să confirme bănuielile procurorilor. Din banii statului sau ai oamenilor se fură încă din 2007!
Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița a dispus în luna mai începerea urmăririi penale pentru delapidare, fals intelectual și uz de fals, pentru ca ulterior să schimbe încadrarea juridică a faptelor angajaților Trezoreriei în înșelăciune și abuz în serviciu. Asta, după ce funcționarii au întocmit în fals în numele mai multor persoane documente privind răscumpărarea unor certificate de trezorerie, pentru diferite sume de bani pe care și le-au însușit, folosindu-le în interes personal.
Cercetările efectuate de organele de cercetare penală au evidențiat faptul că, în perioada 2007-2013, inculpații Maria Moșoarcă, în calitate de referent desemnat pentru emiterea/răscumpărarea certificatelor de trezorerie, Ion Alfredo Chisăliță, în calitate de casier, și Marcel Lida, șef birou Trezoreria Oravița, au întocmit mai multe documente care atestau în fals operațiuni de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, însușindu-și la diferite date în perioada 26.01.2007- 18.01.2013 suma de 422.352 lei. Prejudiciul adus trezoreriei statului prin săvârșirea faptelor se ridică la suma de 600.000 lei, întrucât certificatele au produs în continuare dobânzi în favoarea titularilor, existând indicii că valoarea acestuia este mult mai mare, întrucât controlul efectuat de Ministerul de Finanțe încă nu era finalizat la data întocmirii rechizitoriului.
Nu mai puțin de 74 de martori au declarat că nu au solicitat răscumpărarea certificatelor la datele din evidențele Trezoreriei Oravița. În cazul unora dintre titulari, Maria Moșoarcă și Ion Alfredo Chisăliță s-au deplasat la domiciliile acestora după ce în prealabil solicitaseră funcționarilor răscumpărarea certificatelor pe care le dețineau. „Din declarațiile acestora rezultă că funcționarii le-au înmânat la domiciliul lor sume de bani cu titlul de valoare a certificatului și dobânzi și tot aici au remis acestora certificatele de trezorerie în original”, a reținut în rechizitoriu procurorul George Bucurică.
În cazul altor 11 titulari de certificate de trezorerie răscumpărate fraudulos, aceeași doi inculpați au emis extrase de cont în cuprinsul cărora erau inserate date nereale cu privire la viabilitatea investițiilor lor. Oamenii au fost convinși astfel de inculpați să nu mai solicite răscumpărarea și să aibă încredere că au o investiție avantajoasă. Luată la întrebări de un titular de certificate care aflase din presă de anumite nereguli descoperite la Trezoreria Oravița, Maria Moșoarcă i-a spus că sumele de bani aferente acestor titluri au fost însușite pe nedrept de Chisăliță și Lida Marcel, ea doar ascunzând săvârșirea acestor infracțiuni. „Cu aceeași ocazie, Maria Moșoarcă i-a relatat persoanei vătămate că sumele de bani astfel însușite au fost folosite pentru acoperirea unui minus de aproximativ 2 miliarde lei vechi în gestiunea monetarului existent în cadrul Trezoreriei Oravița, minus constatat în cursul anului 2012 și provocat de Alfredo Chisăliță”, s-a mai reținut în rechizitoriu.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin a constatat faptul că au fost răscumpărate în mod fraudulos 109 certificate de trezorerie care nu se găsesc în arhiva Trezoreriei Oravița. Maria Moșoarcă nu mai avea liniște din cauza celor ce se întâmplau la locul de muncă, drept dovadă ceea ce au găsit anchetatorii la ea acasă în timpul perchezițiilor. „De la domiciliul inculpatei Moșoarcă s-au ridicat mai multe documente, notițe și cereri în legătură cu răscumpărările frauduloase, dar și niște însemnări olografe privind mărturisiri cu caracter religios în care aceasta își recunoștea implicarea în activitatea infracțională, precum și la folosirea în interes personal a fondurilor”, a arătat procurorul George Bucurică.
Când infracțiunile au început să iasă la iveală, Chisăliță și Lida au încercat să o influențeze pe Maria Moșoarcă să ascundă faptele comise de ei și să-și asume în mod injust întreaga responsabilitate a faptelor. „Din declarațiile inculpatei Moșoarcă rezultă că inculpații Chisăliță și Lida au încercat să o determine să declare organelor judiciare că nu cunoaște nimic cu privire la răscumpărare certificatelor de trezorerie și nu a văzut nimic, întrucât nu are ce să i se întâmple”, s-a mai reținut în rechizitoriu.
Toți trei au fost trimiși în judecată, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Oravița.
De 8 ani nimeni nu a știut nimic hai sa fim seriosi,cei care au știut au închis ochii si au împărțit frățește. La pușcărie cu ei și confiscată toata averea.
Mai ales confiscată !
Pronosticuri confirmate : expresuigienic rusinea zonei !