Izolați la domiciliu, dar își fac cumpărăturile la Kaufland

Izolații la domiciliu nu iau în serios recomandările medicilor cu privire la coronavirus. Oamenii se plimbă în voie deși este ordin al Ministrului Sănătății să nu părăsească 14 zile domiciliul.

Polițiștii locali din Caransebeș au efectuat în aceste zile vizite la domiciliul celor 12 români întorși din Italia, din zone de focar sau adiacente. Surpriza oamenilor legii a fost când trei dintre cei în cauză nu se aflau la domiciliu, ba mai mult își făceau nestingheriți cumpărăturile la centrul comercial Kaufland, iar altul a plecat la rude într-un sat învecinat municipiului.

Conform Ministerului Sănătății persoanele fără simptome respiratorii ar trebui să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate, de exemplu supermarketuri, mall-uri, dar caransebeșenii tocmai acest lucru l-au făcut, fără a fi conștienți de pericolului izbucnirii unei epidemii de COVID – 19.

În urma întâlnirilor de lucru care au avut loc la Instituția Prefectului al județul Caraș-Severin sâmbătă, 29.02.2020 și luni, 02.03.2020, coordonate de către prefectul Cristian Gâfu, la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi „General de Brigadă Vasile Zorzor” și ai Poliției Locale Reșița, a fost decisă declanșarea unei serii de controale la adresele celor 91 de persoane autoizolate în acest moment la domiciliu în Caraș-Severin, pentru că au venit din zone precum Nordul Italiei, adiacente celor cu risc epidemiologic major.

În aceste acțiuni au fost angrenați și polițiștii locali din Caransebeș. În afara verificărilor telefonice repetate din partea Direcției de Sănătate Publică a județului, mai multe echipaje din partea structurilor implicate s-au deplasat, împreună cu reprezentanți ai administraților locale,  respectând măsurile de protecție epidemiologică, la domiciliul persoanelor autoizolate, pentru a se asigura că respectă această procedură de autoizolare de 14 zile.

„Persoanele care nu respectă autoizolarea sunt pasibile a suporta rigorile legii, prin amenzi din partea autorităților sanitare sau chiar răspundere penală. Numărul persoanelor autoizolate raportate de către autoritățile sanitare a crescut față de săptămâna trecută, din cauză că sunt luați în calcul și cetățenii care locuiesc cu persoanele izolate”, menționează prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu.