Iulius Town: exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023

exponate iulius town timisoara bienala venetia
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

La Iulius Town Timișora pot fi văzute exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie. Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reunește proiecte ce prezintă diferite practici de arhitectură și design.

Până pe 31 ianuarie, timișorenii sunt așteptați să exploreze creațiile inovatoare ale unor români talentați, care au schimbat paradigme de-a lungul anilor. În Atriumul Iulius Mall este expusă prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, construită de Aurel Persu în anii 1920. Automobilul a fost printre primele mașini aerodinamice, acesta având formă de picătură de apă.

masina aurel persu expusa la Iulius Town Timisoara

Tot în cadrul Pavilionului este expusă și mașina construită manual de Justin Capră. A fost realizată  în anii ’80, prin reciclarea unor automobile mai vechi și părți de avion. Mașina este electrică, un predecesor al modelelor actuale.

Iulius Town Timisoara masina justin capra

Iubitorii de autovehicule pot vedea și un model de camion electric, fabricat în 1910, care a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida – și care, la fel ca celelalte două mașini, fac parte din Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”.

camion dimitrie leonida

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Pasionații de arhitectură sunt așteptați în Iulius Town, în cadrul expoziției, unde vor putea să vadă demersuri arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani, precum: Locuința de lut la Capul, Doloșman Take A(l)titude, Școală de la Bunești și multe altele.

exponate iulius town bienala venetia (3)

Printre exemplele de proiecte care inovează și își pun amprenta în contextul arhitecturii de astăzi este și concursul internațional de arhitectură organizat anul trecut de compania IULIUS – Un Iași pentru viitor – și soluția rezultată în urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnată de prestigiosul birou olandez de arhitectură UNStudio.

În cadrul concursului, compania IULIUS a reunit patru dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – care au propus câte o soluție urbanistică pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului.

exponate la Timisoara iulius town bienala venetia (2)

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/