Iubitori ai muntelui de la 5 la 81 de ani au sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Munţilor Ţarcu!

Din 1995 încoace sărbătorim la 24 Mai Ziua Parcurilor în Europa. Federația Europarc a „nășit” această zi pentru că a fost ziua în care Suedia fonda primele parcuri naționale de pe continent, în 1909. În România, profesorii Alexandru Borza și Emil Racoviță au pus bazele primul parc național – Retezatul – în 1935. Deși avem natura cea mai bogată, România este codașă la a o proteja, iar acest aspect ar trebui să ne preocupe pe toți. Suntem încă singurul stat din uniune care nu alocă fonduri pentru administrarea ariilor protejate, lăsând această sarcină în seama Romsilva, a altor entități private și a ONG-urilor.

Pentru că 24 Mai este Ziua Europeană a Parcurilor și în această săptămână se aniversează natura în întreaga Europă, în Banatul Montan s-a organizat Ziua Munţilor Ţarcu, pentru prima dată, acțiune în care s-au implicat peste 320 de iubitori ai muntelui în mai multe locuri diferite: la Poiana Mărului, în Valea Craiului, pe Muntele Mic, la Cuntu, pe Vârful Ţarcu și chiar pe Bloju.

În Poiana Mărului, Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de voluntarii Asociației Altitudine, care a organizat 12 ateliere pentru cei peste 150 de copii veniți cu microbuzele școlare din Măru, Rusca Montană, Teregova, Vârciorova şi Armeniş. Copiii au trăit, unii pentru prima dată, emoția vitezei alunecând pe tiroliana de 50 de metri, senzația plutirii în caiace pe lac, vibrația corzii arcului în momentul în care se eliberează săgeata, plăcerea plimbărilor printre mestecenii proaspăt înfrunziți sau a rulajului cu mountain – bike pe drumuri de munte. „Au montat și demontat corturi, au explorat pe bicicletă împrejurimile Poienii Mărului, au făcut plimbări cu caiacul pe lacul de acumulare din Poiană, au fost iniţiaţi în tainele tirului cu arcul, au parcurs Traseul Tematic La mesteceni, admirând de la înălţime perspectiva Poienii Mărului, şi au observat îndeaproape vieţuitoarele din natură însoţiţi de biologi voluntari. Au mai avut ocazia să înveţe despre formarea norilor şi a vântului şi au făcut baloane uriaşe de săpun, au învăţat cum să folosească echipamentul montan în drumeţie, şi au învăţat să facă bijuterii din diferite materiale reciclate sau adunate din natură”, ne-a precizat Loredana Ștefănuț, coordonatorul proiectului. Cu această ocazie s-a organizat la primitoarea pensiune Vilador o expoziţie cu alimente sănătoase, pregătită cu ajutorul elevilor. Copiii au prezentat cu mândrie diferite sortimente de brânzeturi, iaurt şi unt, siropuri şi gemuri delicioase, cozonaci şi împletituri pregătite de acasă, din familie, după reţete tradiţionale, și aduse la Ziua Munților Țarcu pentru a sărbători împreună gustul naturii. La pensiune s-au pregătit la foc mic și 2 ceaune cu tocăniță, așa că după refacerea rezervelor de energie, copiii au continuat activitățile și în a doua parte a zilei. Astfel, fiecare copil a avut ocazia să participe la 4 activități diferite din cele 12 disponibile.

„În a doua parte a zilei ni s-a alăturat şi echipa Câinii de Salvare S.A.R. Gugulania care le-au prezentat copiilor câteva momente din viața câinilor de căutare-salvare”, a mai adăugat Loredana Ștefănuț.

În paralel, în partea cealaltă a muntelui, pornind din Valea Craiului și până pe Muntele Mic, s-au întrecut să alerge la deal participanții la prima ediţie a concursului de alergare montană Muntele Mic Vertical Race, organizat de Clubul Sportiv Tibiscus şi Hoinarii. 72 de concurenţi, dintre care 22 de fete, s-au aliniat la start, iar cei mai rapizi au urcat diferența de nivel de 1000 m în 45 de minute.

Finalul manifestării a fost dedicat excursiilor. Alpinistul Cornel Galescu şi Clubul Montan Caransebeş au organizat o drumeţie la Vârful Ţarcu (2190 m), iar din Poiana Mărului s-a urcat cu Rangeri Juniori spre Vârful Bloju până în golul alpin la 1700 m, de unde se vede Vârful Gugu. Muntele e iubit şi oferă bucurie la orice vârstă, cei care au mers pe vârf sunt iubitori ai muntelui de la 5 la 81 de ani.

„Pentru că ne plac muntele și natura, încă din 2007 Asociația Altitudine a propus înființarea Parcului Național Țarcu, care din păcate nu s-a concretizat. Țarcu a devenit totuși arie protejată sit Natura 2000 odată cu aderarea la uniune și implementarea rețelei Natura 2000″, a mai afirmat Loredana Ștefănuț.

Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de Asociația Altitudine Filiala Banat în calendarul evenimentelor Europarc European Day of Parks 2016 și în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat cu susținerea financiară a Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.

CITEȘTE ȘI:

Munții Țarcu, în sărbătoare. Drumeții, alergări, ateliere tematice și mâncare la ceaun, la sfârșitul săptămânii!