ITM: sesizare anonimă, fără temei, pe izlaz la Lăpuşnicel

Sesizările anonime, în general, nu sunt luate în seamă de instituţiile de contrul ale statului, decât dacă privesc cazuri special, precum exploatarea copiilor minori. O astfel de situaţie a făcut obiectul unei anchete ITM la Lăpuşnicel, în Caraş-Severin, dar s-a dovedit a nu proba cele sesizate de petiţionarul anonim.

Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a fost sesizat la sfârşitul lunii august că o asociaţie din Lăpuşnicel desfăşoară „activităţi necalificate ocazionale cu minori”, încălcând legea. În fapt, Asociația Crescătorilor de Bovine din Lăpușnicel a fost acuzată că lucrează la curățarea izlazului comunal cu muncitori fără forme legale de angajare, cu minori  și fără să respecte normele legale privind siguranța la locul de muncă. Plângerea anonimă a ajuns şi pe adresa Express de Banat, care a publicat un articol pe acest subiect, aşteptând rezultatul controlului inspectorilor de muncă. 

Nimic din toate cele de mai sus nu au fost depistate la controlul ITM, care a vizat însă  în principal folosirea zilierilor minori.

La data controlului efectuat de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă şi Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în muncă, nu au fost găsite cazuri de încălcare a Legii nr.52/2011 (completată şi modificată) în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de către zilierii minori“, se arată în comunicatul semnat de inspectorul şef al ITM Caraş-Severin, Eugenia Mihăescu.

Citeşte şi Zâzanie între crescătorii de bovine din Lăpușnicel. Acuzații, cercetări, dezmințiri!