Istorie, muzică și meniu tradițional! Caransebeșenii sărbătoresc împreună! [FOTO/VIDEO]

De la an la an, caransebeșenii sunt mai patrioți, mai iubitori de neam și de tradiții. Dovadă stă mulțimea de oameni care s-a strâns în Centrul Civic al urbei de pe Timiș și Sebeș. În plus, oamenii au arborat drapelul deasupra caselor, și-au pus stegulețe în geamuri și pe mașini și și-au prins în piept panglici cu tricolorul nostru.

Constituirea Dispozitivului de onoare s-a făcut la ora 12.00 cu întâmpinarea oficialităților de către reprezentanții Primăriei Caransebeș, după care a avut loc o slujbă religioasă. Au ținut alocuțiuni primarul urbei, Felix Borcean, pentru prima dată în această postură de ziua românilor, precum și reprezentanți ai Bisericii și ai Armatei. La finalul ceremoniei au avut loc depuneri de coroane de flori din partea oficialităților urbei la Crucea Identității și Demnității Naționale, construită de români în anul 1810, după care a avut loc parada Dispozitivului de Onoare format din reprezentanții Armatei, Poliției, Jandarmeriei, Poliției Locale și Detașamentului de Pompieri.

Caransebeșenii au fost așteptați să servească o porție tradițională de fasole cu cârnați, să asculte muzica populară tradițională, „Cântec, joc și voie bună” cu Ansamblul „Doina Banatului” Caransebeș.

Oficialitățile au fost invitate în Sala Festivă 1 Decembrie 1918, a Primăriei Caransebeș pentru a admira expozițiile „Caransebeșul și Marea Unire” și „130 de ani de cântec sub Steagul Reuniunii de Cântări și Muzică din Caransebeș”, autor col. Liviu Groza. Directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, invită caransebeșenii, de la ora 18.00, în sala de spectacole la concertul extraordinar „CRĂCIUN VIENEZ”, organizat de VIENNA OPERA COMPANY (cu bilete de intrare).

Cu această ocazie, municipalitatea va porni și iluminatul festiv de sărbători, o bucurie în plus pentru gugulani. Potrivit șefului SPIR, Ion Gheorghe Ștefan, până în acest moment au fost montate toate sistemele de iluminat, însă în cartierele Valea Cenchii și Jupa urmează ca săptămâna viitoare să fie legate la rețeaua principală:

„Am reușit să legăm întreg centrul, pasarelele, bulevardul Nicolae Bălcescu, cartierele Cazărmii, Pipirig și mai avem un pic de lucru, însă centrul urbei este finalizat. Trecătorii se pot bucura de perdele de lumini, candelabre și fulgi de zăpadă, toate oferind acea magie a sărbătorilor de la Primăria Caransebeș până în Parcul General Dragalina”, ne-a menționat Ion Gherghe Ștefan, directorul Serviciului de Întreținere și Reparații Străzi al Primăriei Caransebeș.