Ultimul weekend al lunii septembrie aduce cu el trei seri inedite, în cadrul unui nou eveniment organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii. Lumina Unirii va aduce recrearea istoriei Timișoara, începând cu epoca medievală și până la unirea cu România, din data de 3 august 1919.
Personajul principal va fi Timișoara, întruchipată de o marionetă, care trece prin istorie, suferă, se bucură, moare și renaște. Spectacolul va aduce în piață actori, muzicieni, dansatori, concerte, efecte de sunete și lumini. Datorită videomapărilor, Piața Unirii va fi îmbrăcată în lumini, iar spectacolul va implica peste 100 de participanți. „Evenimentele Luminii organizate de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii sunt o serie de trei plus ceremonia de deschidere din 2021, câte unul în fiecare an, începând cu 2018. Anul trecut am montat Lumina Libertății, iar anul acesta prezentăm Lumina Unirii. În 2020 vom organiza Lumina Victoriei, urmând ca în 2021 să pregătim evenimentul de deschidere pentru Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii în toate cele trei piețe centrale ale orașului.”, a precizat Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara 2021.
În fiecare seară, totul va începe la 20.30. Vineri va fi actul I al spectacolului: de la stabilirea vetrei orașului în mijlocul terenului mlăștinos până în epoca medievală. Orașul se va construi, va fi atacat și cucerit de trupele otomane. Concertul formației Baba Zula din Istanbul va introduce spectatorii în această atmosferă. Umbrelele teraselor din piață se vor transforma în derviși, iar la finalul scenei, toată cetatea va deveni pașalâc turcesc. Un alt moment marcant, ciuma din 1738, va ilustra amenințarea morții, mai prezentă atunci decât oricând. La final, trioul bucureștean ARAC va interpreta un recital care ilustrează momentul istoric.
Actul II se va referi la perioada din timpul Imperiului Austro-Ungar: Multietnicitatea este caracteristica acestui moment, în care Franz List susține un concert în clădirea actualului Muzeu de Artă. 20 de muzicieni de la Festivalul Eufonia vor cânta la ferestrele clădirii trei piese ale lui Liszt. Tot în a doua seară, Timișoara va intra sub asediu: Primul Război Mondial distruge orașul și clădirile.
Actul III vine cu celebrarea momentului unirii: timișorenii se vor bucura ca membri ai unei mari familii. Concertul propune publicului meloman un concert extraordinar susținut de Tymes Orchestra, alături de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. Evenimentul se desfășoară sub semnul multiculturalității specifice regiunii Banat, lucrările fiind compuse de Lucian Nagy. Locuitorii cetății, oameni de toate etniile, dansează, sărbătorind acea lumină care este deasupra tuturor.