Istoria stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual

siglă Băile Herculane

Proiectul prin care s-au pus bazele primului muzeu digital dedicat unei stațiuni turistice din România va fi lansat săptămâna aceasta de inițiatorii săi. 

În clădirea monument istoric Casino, de la Băile Herculane, va avea loc, în 30 mai, lansarea muzeului virtual Herculane Stories, o inițiativă complexă, dezvoltată în ultimul an de Asociația ESCU, prin care s-au colectat, digitalizat, cercetat și prelucrat mii de materiale și obiecte care sunt în strânsă legătură cu patrimoniul stațiunii.

A fost un efort comun extrem de important pentru un proiect de pionierat, ce a adus împreună operatori culturali, instituții, experți, colecționari, dezvoltatori și programatori new media, personalități și membri ai comunității locale, în scopul recuperării și revitalizării turistice și culturale a orașului, pentru a-i construi o narațiune, deopotrivă obiectivă și emoțională, prezentată din mai multe perspective, menționează promotorii acestui proiect muzeal.

Muzeul virtual găzduiește, așadar, o colecție impresionantă ca impact vizual de articole curatoriate din multiple surse, care acum vor avea o amprentă digitală permanentă ce le va spune povestea, dincolo de cuvinte și memorii.

Herculane Stories a pornit de la un vis personal și o dorință de implicare în viața stațiunii, dincolo de experiența romanțată de simplu turist, lucru care s-a transformat cumva natural într-un proiect-experiment matur, ce a condus la realizarea unei platforme online multimodală ca senzație de navigare, reactivare și mapare culturală și turistică a principalelor repere istorice și comunitare din Băile Herculane. Stațiunea și oamenii de acolo merită din plin configurarea unui muzeu fizic, de sine stătător, însă până atunci, Herculane Stories reprezintă un context prielnic pentru a oferi o incursiune interactivă în poveștile de viață ale oamenilor din localitate, a căror memorie e încă activă astăzi și ale căror mărturii pot contribui la cum înțelegem, interpretăm, construim sau deconstruim identitatea culturală a acestei stațiuni, în sens universal. Prin proiectul nostru, povestea fermecătoare și aproape poetică a stațiunii Băile Herculane este păstrată, celebrată și dusă mai departe în era digitală, invitând la explorare și descoperire de către vizitatori din întreaga lume”, a declarat Andreea Dănescu, președintele Asociația ESCU.

vila elisabeta format digital

Reprezentare digitală Vila Elisabeta Băile Herculane

Culminarea acestor eforturi este lansarea acestei platforme digitală multifațetată, care nu servește doar ca un depozit al moștenirii istorice și culturale pentru comunitatea orașului, dar și ca un instrument educațional creativ, făcând patrimoniul regiunii accesibil pentru o audiență globală.

„Rezultatul final este un muzeu virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spațiilor și a obiectelor și materialelor 3D documentate, juxtapuse cu istorisirile relatate de comunitatea locală, urmărind o descriere documentată, extrem de vie şi amănunțită a vieții locale cu întreg universul său de activități, istorii intime și simbolistică a locului”, mai precizează președintele Asociației ESCU.

Punctul central al muzeului digital este reconstituirea virtuală a Vilei Elisabeta. Această reprezentare digitală a fost susținută de soluții tehnologice inovatoare, inclusiv scanare 3D, fotografie 360°, panoramă circulară și animații, toate acestea fiind puse într-un context curatorial documentat, dar accesibil.

Proiectul Herculane Stories, inițiat de Asociația ESCU, este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Băile Herculane.

Mai multe detalii despre Herculane Stories pot fi găsite pe website-ul https://herculanestories.ro/ și pe paginile de pe rețelele sociale https://www.facebook.com/HerculaneStories.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/