Istoria și tradiția orașului Oravița, puse în valoare printr-un proiect de anvergură: Muzeul Văii Carașului

Chiar dacă orașul de pe Valea Carașului – Oravița – deține o bogată istorie multiculturală începând din cele mai vechi timpuri, din păcate, în ultimii ani, aceasta fost puțin cunoscută și mediatizată. Cu multă străduință, reprezentanții administrației publice locale au reușit să obțină finanțarea necesară pentru materializarea unui proiect important, gata să păstreze în siguranță patrimoniul istoric al urbei și să redea interesul vizitatorilor de pretutindeni în descoperirea frumuseților de altădată, unele dintre ele unice în țară: Muzeul Văii Carașului.

Conștientizând că singura modalitate prin care pot revigora urbea o reprezintă turismul, prin valorificarea vestigiilor istorice existente, specialiștii din administrația publică locală au încercat, încă din 2013, să pună pe roate proiectul înființării muzeului. Pe atunci, proiectul a fost construit pe o Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I.), încercându-se obținerea de finanțare prin fonduri norvegiene. Depus în noiembrie 2016 și declarat respins, după actualizarea indicatorilor din DALI, inițiatorii demersului nu s-au lăsat descurajați, în momentul de față, printr-o documentație mult mai solidă reușindu-se atât aprobarea proiectului, cât și obținerea finanțării: 5.475.928,71 lei, lucrările de execuție fiind în plin proces.

„Muzeul de Istorie a Culturii Văii Caraşului” va cuprinde 19 săli cu următoarele tematici:

– preistorie și istorie veche;

– istorie prefeudală și feudală;

– istorie, secolele XVIII – XIX;

– multiculturalitate;

– etnii/etnografie;

– specificul cărășean în cultura română și europeană;

– cultură, artă și tradiție;

– priorități științifice bănățene.

Mai mult decât atât, alături de spații tehnice, birouri, toate celelalte spații vor fi amenajate corespunzător din punct de vedere muzeistic și dotate cu mobilier și echipamente tehnice performante. Un aspect inedit este dotarea muzeului cu statuete din ceară, reprezentând chipul tuturor personalităților care au trecut prin orașul din Caraș-Severin.

„Păstrarea în siguranță a patrimoniului istoric, cât și necesitatea creșterii atractivității orașului nostru ca destinație turistică, două dintre direcțiile principale de dezvoltare a Oraviței, au condus la ideea înființării, în clădirea vechii primării, a unui muzeu care să reunească vestigii ale multiculturalității specifice zonei noastre”, a ținut să scoată în evidență primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/