Istoria se cercetează și în prezent! Castrul Tibiscum – sursă inepuizabilă pentru studiul relicvelor romane

tibiscum caransebes

Cercetători de la Universitatea din Ferrara, Italia și de la Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu cercetători din Caransebeș, efectuează în această perioadă cercetări arheologice sistematice pe teritoriul castrului roman Tibiscum.

„Acțiunea are loc în baza unui proiect demarat cu mai mulți ani în urmă de către Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, împreună cu Academia Română, finanțat de Misiunea Arheologică italiană din România prin Ministerul de Externe și al Cooperării internaționale. Prin proiect urmărim nu doar cercetarea propriu-zisă, ci și finalizarea altor activități conexe. Anul acesta, pe lângă săpăturile efectuate, ne bucurăm și de o carte publicată inițial în Italia, intitulată «Războaiele dacice și Tibiscum» care va fi tradusă și în limba română. Iar ca finalitate, împreună cu partea italiană, la propunerea directorului Dacian Râncu, s-a stabilit crearea unui parc arheologic”, menționează Adrian Ardeț, cercetător la Muzeul caransebeșean, șeful șantierului arheologic.

Săptămâna viitoare continuă cercetarea sistematică la necropolă, aflată la 500 de metri de zidurile orașului roman, acțiune ce face parte din Planul Național de cercetare aprobat de Ministerul Culturii. Șantierul de la Tibiscum este unul dintre cele mai importante vestigii istorice romane din țară, alături de Apullum-Alba Iulia, Porolissum-județul Sălaj, Potaissa-Turda, Histria-Constanța.

cercetatori la tibiscum

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/