Refacerea traseului mocăniței de la Berzasca nu numai că va trezi amintirea acesteia, dar va reuși să dezmorțească și locomotivele fabricate la Reșița, care, deși funcționale, se odihnesc de prea multă vreme la muzeu.
După aproape 20 de ani de la ultima plimbare în peisajul spectaculos oferit de mocăniță, primarul comunei Berzasca, Petru Furdui, a reușit să împlinească visul locuitorilor de a reactiva traseul. Odată obținută finanțarea cu fonduri europene, mocănița va avea toate cele necesare ca să devină atracția principală a zonei.
Și nu numai atât, se discută ca una dintre locomotivele ce va trage vagoanele pe șinele refăcute să fie chiar din Muzeul de Locomotive de la Reșița: „Încă de la conceperea proiectului mocăniței am discutat să folosim ca locomotivă una dintre cele fabricate la Reșița. Am vrea să transformăm acel parc pasiv într-un muzeu activ”, explică primarul comunei Berzasca, Petru Furdui.
Traseul mocăniței va include câteva zone cu origini istorice de pe vremea dacilor, pline de legende fascinante: „Avem aici foarte multe așezări din diferite perioade ale evoluției omenirii. Acolo unde va ajunge, trenul va face o întoarcere în timp, se va pune în valoare vechea vatră a satului Berzasca, despre care sunt documente care atestă existența sa pe timpul dacilor. Locuitorii care s-au stabilit în această zonă erau căutători de aur și aveau un loc unde își spălau aurul, însă, în momentul apariției Imperiului Otoman, au fost goniți de către turci chiar în locul unde va ajunge mocănița”, povestește Petru Furdui.
Nostalgii pentru mocăniță
Proiectul mocăniței a fost conceput din dorința locuitorilor comunei Berzasca, care au avut ocazia să se plimbe pe fostul traseu disponibil până în 1995: „Când au venit în `95 să ne distrugă mocănița ne-am opus cu toții, tot satul a fost revoltat. Au furat tot, un pod l-au luat cu totul. E foarte trist pentru că zona e așa de frumoasă”, povestește un sătean.
„Îmi amintesc și acum ce frumos era cu mocănița. Treceai dintr-un peisaj în altul, ba deschidere pe malul râului, ba prins între dealuri. Într-adevăr un peisaj spectaculos, era o adevărată plăcere să faci o plimbare, de asta mă și bucur foarte tare că se va reface traseul”, spune entuziasmat un locuitor din Berzasca.
Mulți dintre săteni realizează potențialul turistic al proiectului și apreciază eforturile primarului: „În primul rând mocănița va aduce mai mulți turiști în zonă. Mai mulți turiști înseamnă dezvoltarea întregii comune. Nu putem decât să ne bucurăm că primarul nostru a reușit să obțină finanțarea acestui proiect, după mine, cel mai reușit”, precizează alt sătean.
Fostul și viitorul traseu al mocăniței:
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632132627459″]
Refacerea traseului include o nouă gară, două poduri și întreaga cale ferată îngustă ce va urmări cursul râului Berzasca, dar și o parte din fostul traseu forestier ce folosea transportului de lemne cu ajutorul mocăniței.