Rădăcinile Caransebeșului ies la iveală în zilele noastre, odată cu săpăturile la noua rețea de apă și canal a orașului. Cetatea Medievală a Caransebeșului și-a lăsat amprenta, dovadă stau ruinele zidurilor cetății de la 1289, descoperite pe strada Romanilor.
Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Adrian Ardeț, cetatea a fost dărâmată în 1735, însă pe toate străzile din zona romanilor au rămas urme ale istoriei Caransebeșului din arealul fostei cetăți medievale.
„Am fost sesizați cu privire la descoperirile realizate de Societatea Hidroconstrucția, care a oprit lucrările aici și care a mai descoperit și în zona centrală alte rămășițe ale medievalului. Aici, aproape de stația de autobuz din zona centrală, pot fi ori ruine ale vechii cetăți, ori vestigii ale zidului din incinta Mănăstirii Franciscane din secolul al XIII-lea, ce este evidențiată lângă cele două catedrale: ortodoxă și romano-catolică”, a declarat Adrian Ardeț.
Directorul muzeului a mai adăugat că în aceste zile s-a primit avizul favorabil de la Comisia Națională de Arheologie și se așteaptă autorizația de cercetare preventivă, iar șeful de șantier al lucrărilor de săpătură preventivă va fi arheologul Dan Negrei. După descărcarea de sarcină arheologică, lucrările de reabilitare a rețelei de apă și canal vor putea continua în zona centrală.