Orăvițenii își fac cumpărăturile de toamnă pe ritmuri folclorice [FOTO]

Prima zi a Târgului de Toamnă de la Oravița, eveniment organizat de către Primăria Oravița, Camera Agricolă și Casa de Cultură „George Motoia-Craiu”, a fost un real succes. Produsele tradiționale și spectacolele artistice i-au scos pe orăvițeni din case, aceștia bucurându-se de atmosfera specifică sezonului de toamnă.

Târgul de Toamnă de la Oravița, ajuns la cea de-a V-a ediție, a adunat sâmbătă, în prima zi a evenimentului, mii de vizitatori. Fie că au vizitat standurie cu produse tradiționale specifice sezonului, fie că au cumpărat produse culinare de la standurile amenajate de către elevii școlilor orăvițene, vizitatorii au avut parte de o zi frumoasă de toamnă și au putut să-și facă provizii pentru iarnă. În prima parte a zilei de sâmbătă, vedetele târgului au fost elevii din școlile orăvițene. Aceștia, îndrumați de cadrele didactice, au participat la concursul culinar „Cea mai bună mâncare bănățeană”, compețiție ce a adus la startul ei elevii de la Liceul Teoretic „General Dragalina”, Liceul Tehnologic „Mihai Novac, Școala Gimnazială „Romul Ladea”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 1, Centrul de Tineret „Adormirea Maicii Domnului”, Centrul „Sf. Mc. Ecaterina”, iar ca și invitați au participat tinerii de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Timp de câteva ore, produsele culinare pregătite și preparate de către participanți au fost cumpărate de către vizitatori, sumele colectate urmând a fi folosite pentru scopuri umanitare. Organizatorii i-au premiat și ei pe cei care s-au ostenit să prepare delicioasele bucate în stil bănățean, premiul special pentru cel mai gustos preparat fiind adjudecat de cei de la Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița. Pe lângă sumele de bani acordate ca și premii, participanții au primit și diplome.

 

Partea doua a primei zile de târg a fost dedicată în întregime dansului și jocului popular. Sub îndrumarea coregrafului Iancu Lepa, numai puțin de șapte ansambluri de dansuri și cântelece populare din Banat au oferit participanților un spectacol artistic de excepție. Au dansat pe platoul din fața celei mai vechi gări din țară Ansamblul de dansuri și cântece populare „Mlădițe Orăvițene”, Ansamblul de dansuri și cântece populare „Orăvițana”, Ansamblul de dansuri și cântece „Rromales” al Casei de Cultură „Ion Stoia-Udrea” din Greoni, Ansamblul de dansuri și cântece sârbești „Soko” din Socol, Ansamblul de dansuri și cântece populare „Obrejana” din Obreja, Ansamblul de dansuri și cântece populare „Bocșana” al Casei de Cultură din Bocșa și Ansamblul de dansuri și cântece populare „Satul meu din Ramna”.

Prima zi a evenimentului a fost una cu mulți participanți, atât în cadrul competiției culinare, cât și în rândul vizitatorilor târgului. Copiii care au participat la concursul culinar au fost foarte bucuroși pentru că au reușit să-ți atingă obiectivele propuse, participarea din partea lor fiind una foarte numeroasă. Îi așteptăm și astăzi pe cei care doresc să-și umple cămările pentru perioada de iarnă cu produse tradiționale din Banat și sperăm ca vremea să fie una propice pentru desfășurarea în bune condiții a celei de-a doua zile de târg”, a declarat pentru Express de Banat, Cristina Zainea, unul dintre organizatori.