Inspectorii antifraudă ai Comisiei Europene, la granița cu Serbia! Din cauza contrabandei cu țigări și a corupției din Poliția de Frontieră!

Organismul de Luptă Antifraudă al Comisiei Europene, instituție independentă care își programează și coordonează singură acțiunile de control, e cu ochii pe Vama Naidăș!

După reorganizarea OLAF, un întreg Directorat are printre atribuții și controlul frontierelor statelor Uniunii Europene pentru contrabanda cu țigări. Rezultatele anului trecut înregistrează o creștere spectaculoasă a numărului de țigări de contrabandă distruse.

Dacă în anul 2011 OLAF investiga 156 de cazuri de contrabandă, același număr de cazuri fiind și în 2012, iar în 2013 crescând foarte puțin, la 281 de cazuri cercetate, în anul 2014 OLAF a avut mai puțin de lucru, doar 168 de cazuri. Investigațiile din anul 2015 au ajuns însă la 602 cazuri. La fel și colaborările cu autoritățile de frontieră ale statelor membre, de la 68 în 2013, la 132 în 2014. În atenția OLAF au intrat și dosarele instrumentate de DNA privind complicitatea autorităților de frontieră la înfăptuirea actului de contrabandă. Inspectorii antifraudă de la OLAF au fost șocați să afle cuprinsul rechizitoriului grupării Toc-Rija-Crecană, în care procurorii au subliniat că pe la PTF Naidăș trec chiar și TIR-uri încărcate cu țigări de contrabandă, bineînțeles, cu complicitatea polițiștilor de frontieră și a vameșilor!

1000x100 casa brutarului

Inspectorii OLAF spun că au o foarte bună colaborare cu autoritățile române, în special cu Direcția de Luptă Antifraudă și cu DNA, dar și că vor fi foarte atenți la ceea ce se întâmplă la frontiera cu Serbia. De asemenea, aceștia pot fi sesizați și de către cetățeni, atât la linia verde telefonică 0080067891011, cât și la adresa olaf.europa.eu, unde este o secțiune specială pentru a raporta cazuri de fraudă sau contrabandă, dând asigurări că cetățenii români vor primi asistență în limba română.