„Ipocrizia Guvernului Cîțu nu are limite. Comunitățile locale sunt condamnate la subdezvoltare”

Senatorul PSD Ion Mocioalcă acuză coaliția de guvernare că în spatele unui buget despre care se spune că a fost construit pentru dezvoltare se ascunde de fapt subdezvoltarea și clientelismul politic. 

Ion Mocioalcă acuză coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR că împarte discreționar banii țării pe criterii politice, milioane de români fiind astfel pedepsiți pentru votul lor. „Mii de comunități locale nu primesc minimele resurse pentru finanțarea nevoilor curente. Proiecte vitale pentru comunități – apă, canal, gaze, asfalt, școli, grădinițe, dispensare și multe altele – sunt compromise de un guvern orb și surd la nevoile reale ale oamenilor”, spune senatorul.

Parlamentarul de Caraș-Severin consideră că actuala guvernare a dus la extrem favorizarea primarilor și a președinților de consilii județene din țară care poartă aceleași culori politice ca și coaliția care deține puterea. Totul pentru a câștiga viitoare bătălii politice din interior.

„Suntem obișnuiți încă de anul trecut când pentru ei și ai lor au avut miliarde la dispoziție mascate fie în fondul de rezervă al guvernului, la dispoziția discreționară a prim ministrului, fie în capitalul de acțiuni generale al ministerului finanțelor. Două miliarde de lei au fost alocate prin aceste mecanisme frauduloase exclusiv primarilor PNL în anul electoral. Acum Guvernul Cîțu a inventat un nou mecanism abject, ce frizează penalul – Anexa 7.03 la bugetul statului, care împarte bani, fără niciun criteriu, doar după bunul plac, o premieră absolută în politizarea fondurilor bugetare. Practic, prin acest mecanism sunt alocați, din nou, discreționar bani către primarii și președinții de consilii județene ai celor trei partide pentru a le cumpăra votul în congresele ce vor avea loc în aceste partide. Guvernul Cîțu se folosește de banii publici pentru ca tabăra Cîțu să câștige în fața taberei Orban la Congresul PNL, iar tabăra Barna să câștige în fața taberei Cioloș la Congresul USR-PLUS”.

Acest mod de împărțire a banilor este o pedeapsă pentru cetățenii care nu au votat PNL, USR sau UDMR, chiar dacă și nevoia lor de investiții este la fel de mare, mai spune Ion Mocioalcă, dând și câteva exemple:

  • Covasna, județul cu cea mai mică populație din România, primește de la Guvern 21 de milioane de lei, în timp ce Dâmbovița, cu o populație mai mult decât dublă, primește doar 672.000 de lei, iar Dolj, cu o populație de 3 ori mai mare, primește de cinci ori mai puțin.
  • Municipiului Brașov, condus de un primar USR, Guvernul Cîțu alocă aproape 30 de milioane lei, de 4 ori mai mult decât în tot județul Teleorman și de 30 de ori mai mult decât județul Ialomița. Deci într-un singur municipiu cu conducere USR se acordă de 30 de ori mai mult decât un întreg județ cu președinte CJ de la PSD!

Un exemplu sunt și județele în care PNL și USR au obținut scoruri catastrofale și unde nu s-a dat nimic de la Guvernul Cîțu, precum Botoșani, Călărași, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Tulcea, Vaslui. „Probabil încă nu au aflat că răbdarea românilor are o limită.”, concluzionează Ion Mocioalcă.