Investiții din abundență în Timiș, cu bani de la bugetul de stat. Aleșii se laudă că au reușit să convingă Executivul să aloce fonduri pentru dezvoltarea zonei

Finanțarea unor obiective majore de investiții în județ a fost aprobată din bugetul de stat, se laudă oamenii politici din Timiș. Alin Nica leagă succesul alocărilor financiare de abilitățile de negociere pe care el și parlamentarii PNL le au, în timp de Dominic Fritz aduce în discuție proiecte de infrastructură pe care le-ar fi deblocat în urma discuțiilor cu decidenții de la București. 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că 2021 va fi anul investițiilor și al pregătirii pentru deținerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Spre deosebire de alți ani, Timișoara chiar va fi ajutată, spune edilul local.

„Cu ajutorul parlamentarilor USR PLUS, am obținut 28 de milioane de lei pentru trei proiecte importante pentru oraș: modernizarea și extinderea străzii Mareșal C-tin Prezan, modernizarea străzii Gr. Alexandrescu și modernizarea Parcului Civic.”, a anunțat Dominic Fritz.

La capitolul reușite, Fritz a anunțat și „deblocări” în domeniul transporturilor, facilitate de ministrul USR Cătălin Drulă. Este vorba de „proiectul sectorului lipsă din autostrada Lugoj-Deva, care are prevăzută o finanțare de 1,2 miliarde de lei și un termen de finalizare în 2024. Un alt proiect important pentru timișoreni este autostrada Timișoara-Moravița, proiect care anul acesta va primi de la Ministerul Transporturilor 4,8 milioane de lei pentru documentație. Nu am uitat nici de centura Timișoara Sud, aflată acum în construcție, și care primește anul acesta 100 de milioane de lei. Finalizarea lucrărilor este prevăzută să fie anul viitor. În fine, ultimul tronson al centurii ocolitoare a orașului, Timișoara Vest, care ne va scăpa de mare parte din traficul greu din oraș, primește și el bani pentru studii, mai exact 2,3 milioane de lei.”

La același capitol, Fritz amintește și de noua șosea care va lega Calea Aradului de autostradă, care ar fi fost şi ea deblocată și pentru care se va aloca o finanțare de 244 de milioane de lei, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională. În fine, mai spune Fritz, Aeroportul Internațional Timișoara ar urma să primească 2,6 milioane de lei pentru a începe noul terminal de curse externe.

„În afară de proiectele Prezan, Alexandrescu și Parcul Civic, absolut toate celelalte pentru care domnul Fritz se laudă că a asigurat finanțare nu au nicio legătură cu primăria, ele sunt obiective ale statului român, realizate prin compania statului numită CNAIR. Pentru astfel de obiective, primarul, oricare ar fi el și oriunde, are un rol până când obiectivele sunt aprobate de guvern și demarate efectiv, fie cu finanțare pe fonduri europene, fie pe finanțare de la bugetul de stat. (…) Toate aceste obiective aveau finanțarea asigurată din perioada guvernării Orban, unele chiar din timpul PSD, în concept multianual.”, i-a replicat fostul primar Nicolae Robu lui Dominic Fritz.

„Bugetul nu este despre cine strigă mai mult, nici despre cine adună cu miile amendamente de la primari din județ”

La rândul său, președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, a anunțat și el o serie de proiecte pentru care parlamentarii PNL au obținut finanțare de la bugetul de stat. „Buna colaborare dintre mine, senatorul Alina Gorghiu și premierul Florin Cîțu a adus județului Timiș suma de 66 milioane de lei pentru investiții. Banii vin suplimentar, de la bugetul de stat, din cotele de TVA.”, a ținut să precizeze Nica.

Nica a amintit, la fel ca Fritz, de banii care vor veni pentru continuarea lucrărilor la fosta stradă Lidia, Grigore Alexandrescu sau Parcul Civic. „Asta arată că Guvernul României are aplecare asupra Timișului și acest succes al alocărilor financiare denotă faptul că dacă există persoane articulate care să promoveze interesele județului, Bucureștiul nu mai este insensibil.”, a declarat Alin Nica.

Opinia i-a fost împărtășită și de senatorul Alina Gorghiu.

„Am reușit printr-un dialog extrem de eficient cu premierul Florin Cîțu să obținem cifre importante pentru bugetul alocat Timișului. Vorbim despre un amendament pe care l-am făcut la bugetul de stat care presupune ca 18 milioane de lei să meargă suplimentar în proiecte de investiții în județul Timiș. (…) Bugetul nu este despre cine strigă mai mult, nici despre cine adună cu miile amendamente de la primari din județ, ci despre sume pe care le obții în realitate în concret ca parlamentar de Timiș, ca președinte de consiliu județean, ca oameni care vor binele pentru județul Timiș.”, a spus senatorul PNL de Timiș, Alina Gorghiu.

CITEȘTE ȘI: Parlamentarii PSD de Timiș cer includerea în bugetul statului a finanțării mai multor investiții din județ